Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Tudta?

Molnár Tibor november 21, 2016 Humor

Donald Trump pakisztáni. Vagy viking. Vagy skót. Meglepő teóriával állt elő a minap a Neo News: az elnökválasztást megnyerő Donald Trump igazából az északnyugat-pakisztáni Waziristanban született 1946-ban, és az igazi neve Dawood Ibrahim Khan. A tévécsatorna egy kisfiú-képet is bemutatott igazukat alátámasztandó, aki tényleg hasonlít Trumphoz (kissé gyengíti a konteót, hogy a szőke, fehérbőrű gyerekről az 1950-es évek elején készült színes fotójuk van). A kis Dawood Ibrahim Khant állítólag 1955-ben fogadta örökbe egy amerikai pár, miután pakisztáni szülei elhunytak.

Egy orosz leszármazás-kutató ezzel szemben azt állítja, hogy Trump egyenes ági leszármazottja Ruriknak, a vikingnek (illetve Varégnek, a rusznak), aki anno megalapította az orosz államot, és akinek utódai egészen a XVII. századig uralkodtak. Megemlíti továbbá, mintegy járulékos érdekességként, hogy Barack Obama is Rurik-leszármazott. Nilogov úgy gondolja, Trump három női ágon is kapcsolódik a IX. századi orosz-viking uralkodóhoz.

De nemcsak Nilogov beszél viking ősökről, a Face to Face blog is erről ír: Trump anyja, Mary Anne Trump (lánykori nevén MacLeod) skót bevándorló volt, a lewisi MacLeod-klán leszármazottja. (Lewis – a sziget – a vikingek uralma alatt állt a IX. és XIII. század között, aztán a MacLeodok vették át az irányítást a területen, míg a Mackenzie-ek háttérbe nem szorították őket a XVII. században.)

Az igazság persze más: Trump – mint minden amerikai celeb – valójában magyar származású, csak nem kérkedik vele, épp elég neki a szlovén feleség.

A borozás az új gyúrás. Egy kanadai kutatás során olyan vegyületet találtak a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés! Ennek alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is megtalálható rezveratrol adja: amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt, mint például a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették: ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Rendszeresen persze nem lehet így kiváltani a gyúrást, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt.

Mi saját kutatást nem végeztünk ugyan, de évtizedes kocsmai tapasztalatok alapján kijelenthetjük: ha a vörösborfogyasztás következtében a fizikai teljesítmény és az izomerő nem is növekedik számottevően, ellenben a bátorság mindenképpen, az elfogyasztott bormennyiséggel egyenes arányban.

Belgium egy város. Jean-Claude Juncker meg több más brüsszeli ingyenélő azzal poénkodik mostanában, hogy Donald Trump pár évvel ezelőtt még azt hitte, Belgium egy európai város. Ami önmagában tényleg marhaság, mert Belgium egy ország. De ha azt nézzük, hogy Belgium akkora, mint Magyarország egyharmada (30500 négyzetkilométer), míg például csak Texas területe Belgium területének a huszonháromszorosa (700000 négyzetkilométer), akkor, amerikai léptékkel, Belgium valójában egy falu.

Egyre tovább élünk, de egyre öregebbek is vagyunk. Legalábbis ez áll a nemrég megjelent „Románia számokban” 2016-os kiadásában, amelyben a statisztikai intézet összesítette az ország 2015-ös helyzetét: 2012-ben még csak 40,7, de 2015-ben már 41,3 év volt a lakosság átlagéletkora, és ezzel párhuzamosan idősebben is halunk meg. Ugyanakkor ez egyénekre lebontva is igaz: minél tovább él valaki, annál idősebben hal meg.

Egyéb érdekes adatok az említett kiadványból:

  • mostanában nem volt az ország területén számottevő tektonikus vagy vulkanikus tevékenység, így továbbra is a Fogarasi-havasokban található Moldoveanu csúcs a legmagasabb, 2544 méterrel
  • egy háztartás átlagos havi jövedelme 2687 lej, az átlagos havi kiadás 1703 lej, vagyis minden család félre tud tenni havonta majdnem 1000 lejt, mégis mindenki panaszkodik
  • egy romániai havonta átlagosan 4,5 kg húst és hentesárut, 0,7 kg cukrot, 6 liter tejet, 3 kiló krumplit, 11 kiló zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, továbbá 0,8 liter bort és 1,3 liter sört iszik meg (az egy főre eső alkoholfogyasztásnál nyilván beleszámolják a csecsemőket, a hitgyüliseket meg az összes többi absztinenst is, de akkor is valamit nagyon elszámolhattak, mivel az átlagolt havi egy üveg bor meg a két és fél sör bántóan kevés)
  • 100 romániai háztartásból 68-ban van internet, fürdőszobával viszont a háztartásoknak csak egyharmada rendelkezik, ami végül is nem akkora gond: egy kertvégi pottyantós fabudin kotolva is ugyanolyan kényelmesen lehet Messengerezni, mint egy kád forró vízben tespedve…

 


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 664

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.