Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Utáljuk egymást, gyerekek!

Molnár Tibor március 14, 2019 Humor

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács által nemrég készített közvélemény-kutatás szerint Romániában a többség „gondnak tartja” a diszkriminációt és a gyűlöletbeszédet. A felmérés ún. bizalmatlansági listáját a homoszexuálisok (74%), a romák (72%) és a bevándorlók (69%) vezetik (kumulálva: a romániaiak egy meleg cigány migránsban bíznak a legkevésbé), őket követik a muzulmánok (68%), a HIV-fertőzöttek (58%) és a különböző vallási szekták tagjai (57%). A magyarok (53%) a hetedikek, amivel megelőzik a zsidókat (46%), és ami meglehetősen szomorú ránk nézve, hiszen azt jelenti, hogy két emberből egynél valamivel több nem bízik bennünk, az viszont némileg kedvre derítő, hogy valamivel kisebb az elutasítottságunk, mint egy AIDS-esnek vagy egy „szektásnak”.

A felmérésben arra is rákérdeztek a rákérdezők, hogy kit fogadna el a válaszadó rokonnak, barátnak vagy szomszédnak, vagyis kicsit boncolgatták ama bizalmatlanságot. Íme az eredmény: 59 százalék nem fogadna el homoszexuálist rokonnak (ami önmagában kicsit nagyon hülyeség, hiszen mit csinálnak, ha kiderül egy unokaöcsről vagy nagypapáról, hogy meleg, kitagadják? Vagy lehet csak a leendő rokonokra vonatkozik, például nem tekintik vejnek azt, akihez hozzámegy a fiúk), 52 még barátnak sem. Őket követik a migránsok (39%, 30%), a muzulmánok (39%, 28%), a különböző vallási szekták tagjai (31%, 23%), a HIV-fertőzöttek (27%, 23%) és a cigányok (29%, 18%).

És most jövünk mi: a magyarokat 24 százalék nem fogadná el rokonnak, 15% barátnak se; 10% még egy utcában sem lakna velünk, 7 százalék pedig azt sem szeretné, hogy Romániában éljenek (vagy hogy éljenek egyáltalán?).

A válaszadók 46%-a magasabb rendűnek tartja a románokat más nemzetek tagjainál (vagyis kábé kettőből egy durván sovén és meglehetősen idióta, hiszen miért lenne egy román – vagy bármilyen – nemzetiségű csumpálák magasabb rendű egy, az övétől különböző nemzetiségű bármely más embernél?), 72 százalékuk nem ért egyet a melegek házasságával, és 60 százalékuk az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát is elutasítja. Továbbá, az alanyok 62 százaléka potenciális veszélyt lát a muzulmánokban, és több mint felük úgy véli, hogy a migránsokat nem szabad beengedni Európába. Utóbbi véleménnyel teljes mértékben egyet lehet érteni, csak az a bibi, hogy erről itt – Magyarországgal ellentétben – soha senki nem fogja megközvélemény-kutatni őket.

Néhány további érdekes adat: 47 százalék szerint szükséges a nacionalizmus Romániában, az országot bíráló külföldiekben a válaszadók fele nem bízik, és 36 százalék szerint „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”, vagyis úgy vélik, hogy Soros György rosszat akar Romániának. (Egyébiránt miért akarna jót?) De az igazi sötétség csak most jön: a megkérdezettek 51 százaléka szerint a fogyatékkal élőket speciális intézményekbe kellene zárni(!), 42 százalékuk pedig az abortuszt is betiltaná.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke e felméréssel kapcsolatban elmondta, hogy „a gyűlöletkeltő és manipulatív közbeszéd hat az emberekre”, valamint azt is, hogy rendszeresen mérik az attitűdöket, előítéleteket, és a legutóbbi felmérés óta nagyot nőtt az intolerancia szintje. Szerinte a homoszexuálisok iránti bizalmatlansági index a tavalyi népszavazás számlájára írható (ami egy nagy szamárság, mert egy másfél évvel korábbi, a melegek elfogadottságát/elutasítottságát vizsgáló felmérés kvázi ugyanezt a százalékszámot produkálta), a romák eredménye konstans, de a magyarokkal szembeni 53 százalék nagyon magas, ami azzal magyarázható, hogy „az elmúlt években a gyűlöletbeszéd jelen volt a közéletben, és démonizálták például az itteni magyar közösség Magyarországgal való viszonyát”. Ami szintén böszmeség: a gyűlöletbeszéd bennünket érintő mondatai harminc éve permanensen és gyakorlatilag változatlan intenzitással keringenek, és az anyaországhoz fűződő, bűnösnek vélt viszonyunkat se múlt kedden kezdték el belengetni.

A bizalmatlansági index nőtt ugyan Asztalos szerint, de a magyarokat többen fogadnák el rokonnak, barátnak, viszont a közvikuti egyik meglepetése, hogy „nagy a bevándorlók elutasítottsága, miközben Romániában elenyésző a számuk. Ez azt jelzi, hogy a román társadalomra is hat a globális kommunikáció, a nemzetközi média, és a felmérésben megjelenő „sorosozás” is ennek a bizonyítéka”.

Share Button
Ennyien olvasták: 535

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.