Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

VÁSÁRHELYI MAJDNEM-MEGGAZDAGODÁS

Molnár Tibor augusztus 13, 2018 Humor

Még általános iskolások voltunk a nyolcvanas években, amikor egy nyári délutánon a kábelgyár környékén bicajozva a szomszéd fiúval azt vettük észre, hogy az épület mögötti szeméttelep-szerűségre nemcsak kábelhántalékok és hasznavehetetlen, méteresnél rövidebb kábelek vannak kidobva, hanem 3-4-5 méteresek is, vagy még annál is hosszabbak. Összeszedtünk párat, otthon megmostuk, majd vasárnap eladtuk őket az ócskán, az üzletihez képest kábé féláron, de még úgy is jó „biznisz” volt, nulla befektetéssel. Az eredményen felbátorodva a következő héten alaposabban megguberáltuk a helyet, és már egy-egy csöveshátizsáknyi kábellel tértünk haza, amiket megtisztítás után szintén elsóztunk az ócskán (fejenként kábé 2-300 lej jött össze, ami a heti huszonötlejes zsebpénzünkhöz képest elég szép summácska volt).

Harmadik alkalommal már az egész kábel-szemétdombot feltúrtuk, s miközben otthon mosogáltuk a koszos, sáros kábeleket, zseniális ötletünk támadt: ne csak úgy „csórén” áruljuk őket, hanem szereljünk rájuk fali csatlakozókat, úgy drágábban lehet eladni. Vettünk is a Luxorban egy csomó „dugaszt”, ügyesen rájuk applikáltuk, sőt, még jónéhány elosztós hosszabbítót is gyártottunk; erre a korábban felhalmozott tőkénk gyakorlatilag rá is ment, de sebaj, úgyis visszajön majd legalább a duplája, ha nem a háromszorosa, gondoltuk.

Rosszul. Ugyanis amikor következő vasárnap reggel éppen terítettük a cuccot a piacon földre rakott Népújságokra, izé, Vörös Zászlókra, hirtelen megjelent két milicista, elkoboztak mindent, táskástól, és közölték, hogy nem vennék jó néven, ha a jövőben még folytatnánk eme tevékenységünket; egész pontosan imígyen fogalmazott egyikük: „Dacă vă mai prind aici cu cabluri, vă ia mama dracului!”. Nemhogy ellenkezni, de nagyjából megmukkanni se mertünk, akkoriban nem volt divat visszapofázni az intézkedő milicistának, pláné gyerekként. (Csak így zárójelben: tulajdonképpen nem követtünk el semmi törvénytelenséget – se a kábeleket, se a rájuk szerelt dolgokat nem loptuk, hiszen előbbieket guberáltuk, utóbbiakat vettük. Érdekes viszont, hogy több pofa is árult anno, minden vasárnap, LED-diódákat, kondikat, ellenállásokat, tranzisztorokat, integrált áramköröket meg egyéb, a számológépgyárból kicsórt mütyüröket, de őket soha nem vegzálták…)

Na, így nem lettünk kábel-milliomosok.

Share Button
Ennyien olvasták: 537

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.