Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Visszanéző – EURO 2016

Molnár Tibor június 10, 2016 Humor

A labdarúgó-Európa-bajnokság az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezésében négyévente megrendezésre kerülő, az UEFA-tagországok férfi labdarúgó-válogatottjai számára kiírt labdarúgótorna, az európai labdarúgás és egyben az UEFA legfontosabb eseménye. Az elsőt 1960-ban rendezték Európai Nemzetek Kupája néven, 1968-ban változott az elnevezés labdarúgó-Európa-bajnokságra. 1976-ig mindössze a legjobb 4 csapat vett részt a tornán, majd a résztvevők számát 1980-ban 8-ra, 1996-ban 16-ra növelték. 2008-ban az UEFA arról határozott, hogy 2016-ban 24 csapat vehet részt az Eb-n, és 51 mérkőzést rendeznek. Ha folytatódik ez a tendencia, 2036-ra már 54 csapatos lesz az Eb, és két évig fog tartani.

A részt vevő csapatokat minden alkalommal selejtezők során választották ki. Az elsőt 1960-ban a Szovjetunió nyerte. Három alkalommal a német (kétszer NSZK-ként) és a spanyol válogatott diadalmaskodott; a franciák kétszer nyertek Eb-t. A címvédés első ízben a spanyoloknak sikerült 2012-ben. 2020-ra Michel Platini (volt) UEFA-elnök új javaslattal állt elő: ne legyen kifejezetten házigazda ország, hanem az egyes mérkőzések rendezési jogát különböző országok egy-egy városa kapja meg, ergo nem kizárt, hogy lesz még a ligeti stadionban Eb-döntő.

A holnap kezdődő foci-Eb a 15. Európa-bajnokság lesz, melyet június 10. és július 10. között Franciaországban rendeznek. A nyitómérkőzésnek és a döntőnek is a Stade de France, Franciaország nemzeti stadionja ad otthont, amely Párizs északi részén, a (muszlimtanya) Saint-Denis városrészben található. Több mint 80 000 nézőnek biztosít ülőhelyet, ezzel Európa 8. legnagyobb stadionja. A francia-román nyitómeccs kiemelt biztonsági kockázatú, a fogadóirodáknál erre is lehet tippelni: lesz terrortámadás – 1, nem lesz terrortámadás – 2, lesz is terrortámadás, meg nem is, azaz meghiúsított terrortámadás – X.

„Gólgetterek”

Európa-bajnokságokon a legtöbb gólt Michel Platini lőtte, mintegy 9-et (ráadásul egyetlen tornán, az 1984-esen, ahol két mesterhármast is elért), őt követi Alan Shearer 7-tel. Hatgólos Thierry Henry, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy, Nuno Gomes, Zlatan Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo, alias Cöröhét. Fejenként öt gólt szerzett Milan Baros, Wayne Rooney, Fernando Torres, Zinédine Zidane, Jürgen Klinsmann, Marco van Basten és Savo Milosevic.

A legtöbb gólt Németország szerezte (az NSZK jogutódjaként az 1960–1988 közötti adatokkal együtt), összesen 65-öt, őket követi Hollandia 57, Spanyolország 50, Franciaország 49, Csehország (Csehszlovákia jogutódjaként az 1960–1992 közötti adatokkal együtt) és Portugália 40-40, valamint Anglia 36 góllal.

Az ezt megelőzően négy Eb-n (1984, 1996, 2000, 2008) részt vevő Románia nyolcgólos (az egyiket Bölöni rúgta az 1984-es, szintén franciaországi tornán a spanyoloknak; a csoportmérkőzés 1-1-re végződött, de utána ki is pottyantak, mert az NSZK-tól és Portugáliától is kikaptak 2-1-re, illetve 1-0-ra), míg az eddig mindösszesen két tornán (1964, 1972) szereplő Magyarország ötször talált a kapuba.

Újítások, érdekességek

► Alkalmazni fogják a gólvonal-technológiát, de ez nem váltja ki az alapvonali asszisztensek feladatkörét. Az alapvonali játékvezetők elsődleges dolga a tizenhatoson belül történő események kontrollálása, ami sok szituációban nem is egyeztethető össze a gólvonal figyelésével. De az se kizárt, hogy vonalbírók helyett kaméleonokat vetnek be, amelyek képesek egyik szemükkel a kapu előtt zajló játékot, a másikkal a gólvonalat sasolni, szimultán. Mivel beszélni nem tudnak, a szabálytalanságot színváltoztatással jeleznék

► A történelem során többször előfordult, hogy egy játékos az elődöntőben kapta meg az automatikusan egymérkőzéses eltiltással járó második sárga lapot, így nem játszhatott a fináléban. Most a negyeddöntők után törlik a sárgákat, így az elődöntőben tiszta lappal, azaz lap nélkül indulnak a futballisták

► Minden idők legnagyobb érdeklődéssel kísért kontinensviadalára készül Európa. Az UEFA összesen nyolcmilliárd tévénézővel számol, mivelhogy több mint 200 országban vásárolták meg az esemény közvetítési jogait (Annyian éppen még nem vagyunk, biztos úgy jött ki nekik, hogy összeadták az 51 mérkőzés várható nézőszámát.)

► Kiemelt figyelmet kap a biztonság. Nemcsak a válogatott mellett lesz folyamatos a rendőri jelenlét, hanem a hivatalos, a helyszínek belvárosaiban kialakított szurkolói zónák biztosítása is része a biztonsági intézkedéseknek. A csapatok és a nézők épségére európai sporteseményen eddig példátlan méretű hadsereg ügyel majd: 42 ezer rendőr, 30 ezer csendőr, 5 ezer tűzoltó, aknakereső és tűzszerész, 10 ezer katona és 13 ezer, magáncégektől szerződtetett biztonsági őr. Hacsak nem csempésztek robbanórakétákat hónapokkal ezelőtt a rosszaságok az Eiffel-torony alá, hogy majd a nyitómeccsen belőjék a Stade de France gyepére, akkor kurva nehéz dolguk lesz bármit is lépni

„A pénz forgatja a Föld kerekét…”

De nemcsak azt, a focilabdát is: mind a 24 csapat egyenként nyolcmillió euró részvételi díjat kap(ott) az UEFA-tól, startból. A csoportmérkőzésekért járó prémiumok: egymillió minden győzelemért, ötszázezer minden döntetlenért, majd ezt követően mélyebben a zsebükbe nyúlnak uefáék: a nyolcaddöntőkbe jutó 16 csapat mindegyike még másfél millát faszol, a negyeddöntőért további 2,5 millió, az elődöntőkért még 4 millió dukál. Az ezüstérmes díjazása 5 millió, a győztes válogatott öltözőjébe 8 milliót lapátolnak be. Vagyis az a csapat, amelyik úgy nyeri meg a tornát, hogy előzőleg minden csoportmeccsét is, mintegy 27 millió eurót rugdoshat össze magának!

Ám ne irigykedjünk, mert egy kis befektetéssel és rengeteg szerencsével mi is nagyot kaszálhatunk. Mármint a fogadóirodáknál, ahol a legesélyesebbnek tartott francia válogatott végső győzelme esetén háromszoros pénzt tolnak elénk, a németekre négyszerest, a spanyolokra ötszöröst, viszont ez csak akkor buli, ha nagyobb összeggel fogadunk. Mert száz lej megtriplázásával még nem vagyunk beljebb, ahogy ezer lej megnégyszerezésével se kezdhetünk új életet, max megadhatjuk a régi adósságainkat.

Annál érdemesebb viszont Romániára vagy Magyarországra fogadni, akik sereghajtók a sansz-listán: a románok tornagyőzelme 150szeres, a magyaroké 250szeres lóvét ér! (Ez az utsóelőtti-előtti és az utsóelőtti hely az odds-táblázatban, mögöttünk már csak Albániának ég a pofája, 300as szorzóval.) Megéri tehát feldobni 100-100 lejt Magyarországra és Romániára; többet nem, de annyit mindenképpen, hiszen 15 000 vagy 25 000 lej landol a mázlis markunkban, ha valamelyikük meg találja nyerni. Már csak azért is, mert a 2004-es Eb kezdete előtt a görögök álltak az utolsó helyen a fogadóirodáknál, 500as óccal – aztán szépen megnyerték. Azaz nem szépen, hanem rettenetesen uncsi antifutballal, de megnyerték.

Hajrá Magyarország! És hajrá Románia!

Share Button
Ennyien olvasták: 888

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.