Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Zacskótörvény, kecskeevés, űrnyaralás

Molnár Tibor április 16, 2018 Humor

Pungastop. Kihirdette nemrég Klaus Johannis azt a törvényt, amelynek értelmében július elsejétől tilos a vékony, illetve nagyon vékony anyagú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok (vásárhelyiesen: nájlonpungák) behozatala, 2019 januárjától pedig ezek forgalmazása is. A fogófül nélküli vékony és nagyon vékony műanyagzacskók forgalmazását nem tiltják be (vélhetően azért, mert maga a punga alig környezetszennyez, a fogófülekhez képest).

A törvény azt is előírja, hogy 2018 májusától a környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell tennie az Európai Bizottságnak az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük. Lássuk, milyen szlogenekkel kampányolhatnának:

► Alege hartia!/Válaszd a papírzacskót! (A mezőgazdasági minisztérium által indított „Alege oaia!/Válaszd a juhot!” kezdeményezés mintájára)

► Renunta la punguta cu doi bani!

► Kombiné, kombiné, a nejlonkombiné egészségtelen, büdös is meg tré!

► Tartsál tacskót: megeszi a zacskót!

► Védd a környezetet – zabáld meg a pufulecet pungástól!

Kecske ment a kiskertbe, a káposztát megette. Azaz mostantól így módosul az ismert gyerekmondóka: román ment az állatkertbe, s kecskeanyót jól megette, miután két román vendégmunkanélküli múlt héten kiette a kecskét egy berlini állatkertből.

Román lapok beszámolói szerint a környéken lakó dajcsok meghallották az állat halálhörgését, riasztották a rendőrséget, és a hatóságok el is kapták a két román fiatalembert. Egyiküknél egy véres kést találtak, továbbá egy hátizsákot, amely állatlábakat és egy pár véres kesztyűt rejtett. A vizsgálat során megállapították, hogy az áldozat egy Lilly névre hallgató angórakecske volt, amely ráadásul három gidával volt vemhes.

Az is kiderült, hogy az egyik kecskészt lopás miatt korábban már elítélték Németországban. A hatósági vizsgálatot elindították, a két vádlott bíróság elé került, ahol beismerték tettüket, de arra hivatkoztak, illetve azzal mentegetőztek, hogy azért ölték le a kecskét, mert éhesek voltak, már napok óta nem ettek, mivel a munkáltatójuk nem fizette ki a bérüket. A német bíróság végül a büntetett előéletű románt tíz, tettestársát kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, mivel a tettesek is, és Hans, Lilly özvegye is fellebbezett.

Nyaralási tipp. A minap megkezdte a helyek árusítását a világ első űrhotelébe az Orion Span; a texasi cég fejenként 80 ezer dollárért kínálja a foglalást(!) az Aurora Station nevű szállodába, amely a tervek szerint 2022-től fogad vendégeket. A kábé húszmillió forintnyi foglaló ugyanakkor teljes egészében visszajár, ha terv csúszna vagy bukna, hát nem rendesek?

Nem a foglaló lesz azonban az igazán nagy tétel a leendő űrturistáknak: fejenként ugyanis 9,5 millió dollárt, azaz két és fél milliárd forintot kell majd kicsengetniük a súlytalanságban, a föld felszínétől számított 322 kilométeres magasságban eltöltött tizenkét napért. Az orbitális összeg ellenére a vállalkozás sikeresnek tűnik, a cég Twitter-oldalán ugyanis azt írják, hogy hetvenkét óra alatt már négy hónapra érkezett foglalás.

A jelentkezők az út előtt egy három hónapos felkészítésen vesznek majd részt, és egyszerre négyen utazhatnak, plusz a kétfős személyzet. Az űrhotel másfél óránként fogja megkerülni a Földet, így 24 óra alatt tizenhat napfelkeltét és napnyugtát láthatnak majd a szerencsések, ellentétben a kis herceggel, aki annyit nézett meg, ahányat akart, csak a hokedlijét kellett mindig kicsit arrébb húznia. Kényelmüket szolgálja majd egy virtuális valóság-élményt kínáló holodeck, jelentsen az bármit is, valamint gyors wifi, hogy az interneten tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal, barátaikkal, hiszen túrót se ér az egész űrnyaralás, ha közben nem posztolgathatunk szelfiket a fészbukra.

Már csak egyetlen kérdés megválaszolatlan: ha tízmillió dollárba kerül a tizenkét napos lébecolás az űrszállóban, akkor vajon mennyi borravalót illik adni a szobalánynak/szobalénynek?

Share Button
Ennyien olvasták: 577

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.