Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

11 napig bírta a portugál kormány

Központ november 11, 2015 Külföld

Tizenegy nappal a hivatalba lépése után máris megbukott a jobboldali portugál kormány, miután kedden a baloldali többségű parlament nem szavazta meg a kormányprogramot.

portugálk
A következő kormányt a többi baloldali párttal szövetkezve a Szocialista Párt akarja megalakítani, hogy, mint hangoztatták, véget vessenek a 2011 óta kormányzó jobboldali koalíció megszorító politikájának. A kormányzó jobboldali Szociáldemokrata Párt első helyen végzett az október 4-i parlamenti választásokon, többségét azonban elvesztette.

A múlt hónapi választás eredménye “az elmúlt négy évben folytatott megszorító politika kudarca” – jegyezték meg a kormányprogram elutasítását javasoló határozattervezetben, amelyet 123 ellenzéki képviselő igen szavazatával fogadtak el a kormánypártok 107 ellenszavazatával szemben.

“A jelenlegi kormány programja nem ad választ a portugálok által kifejezett változás igényére. Portugáliának más kormányra van szüksége” – mondta a Szocialista Párt főtitkára, Antonio Costa a szavazást megelőző vitában.

Az alkotmány szerint az államfő, a jövő év elejéig hivatalban lévő konzervatív Anibal Cavaco Silva feladata, hogy kijelölje az új kormányfőt. Az elnök korábban komoly fenntartásait hangoztatta egy esetleges baloldali kormánykoalícióval kapcsolatban.

Costa többször is jelezte, hogy az Európai Uniót és annak költségvetési szabályait határozottan bíráló szélsőbal támogatása ellenére tiszteletben tartja Portugália nemzetközi kötelezettségeit.

A Szocialista Párt három külön megállapodást kötött a Görögországban kormányzó Szirizához közel álló Baloldali Tömbbel, a kommunistákkal és a zöldekkel.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.