Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Az osztrák külügyminiszter is felfüggesztené Schengent

Központ szeptember 14, 2015 Külföld

Megérkeztünk Európa kőkorszakába – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arról, hogy Ausztria és Németország között szünetel a vasúti közlekedés. A miniszter szerint a válság közepette nincs helye a naivitásnak, és vissza kellene állítaniuk a határellenőrzést, ahogyan Németország is megtette vasárnap.

Ausztriának Németországhoz kell igazodnia, és vissza kellene állítania a határellenőrzést az osztrák külügyminiszter szerint, hogy elkerüljék, hogy a menekültválság „szörnyű következményekkel” járjon. „Ellenkező esetben néhány nap alatt totálisan túlterheltté válhat az ország” – vélekedett Sebastian Kurz az ORF osztrák közszolgálati televízió vasárnap késő esti adásában. A néppárti (ÖVP) politikus úgy fogalmazott, Ausztria „az utolsó vonzó ország” a menekültek számára Németország előtt.

Werner Faymann kancellár, a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterelnöke előzőleg elutasította a határellenőrzés szigorítását.
A külügyminiszter szerint a Németország által vasárnap délután bejelentett intézkedés a határellenőrzés visszaállításáról azt eredményezi, hogy rövid időn belül több tízezer menekült ragad Ausztriában, ahelyett, hogy csak átutaznának az országon. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint csak vasárnap 15 ezer migráns érkezett Nickelsdorfba, az osztrák-magyar határ osztrák oldalára. Az éjszaka folyamán további ötezerre számítottak. Ausztria nem birkózik meg egyedül ezzel az áradattal – vélekedett Sebastian Kurz, aki szerint a válság közepette nincs helye a naivitásnak.

Azt is mondta, nemcsak háborús menekültek keltek útra, hanem olyanok is, akik csak állítják magukról, hogy szíriaiak, és valójában Pakisztánból, Algériából vagy Palesztinából jönnek. Az Ausztria és Németország között hétfő reggelig biztosan szünetelő vasúti közlekedésről megjegyezte: „Megérkeztünk az európai kőkorszakba”.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 594

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.