Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

2017-ben jön az első fejátültetés

Központ szeptember 14, 2015 Külföld

Sergio Canavero, olasz neurológus nagy fába vágta fejszéjét: az első emberi fejtranszplantációt tervezi végrehajtani 2017 decemberében. A beavatkozás horrorfilmbe illő hangzása ellenére, egy beteg férfi életkörülményeinek javítását célozza meg – írja az iflscience.com.

fej

Valery Spiridonov (30) önként jelentkezett a beavatkozásra. Az informatikus végzettségű orosz férfi egy ritka motor neuron betegségben szenved, amit az orvostudomány Werdnig-Hoffman szindrómaként emleget. A betegség nem gyógyítható, a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek pusztulásával jár, ami izomsorvadáshoz vezet, ezáltal megnehezíti a nyelést és a légzést.
– Amikor megtudtam, hogy részt vehetek egy ilyen nagyszabású és fontos beavatkozásban, nem voltak kétségeim afelől, hogy belevágjak-e – nyilatkozta Valery Spiridonov. – Kellemes türelmetlenséget érzek a műtéttel kapcsolatban. Olyan érzés ez számomra, mintha egész életemben valami nagy jelentőségű dolog várt volna rám, és most végre megtörténik.

A beavatkozás nagyon kockázatos, rengeteg veszélyt és bizonytalanságot rejt magában. Nem biztos, hogy az orvosok képesek lesznek a gerincvelőt összeilleszteni az új fejjel, továbbá fennáll a veszélye, hogy a fej nem fogadja be a testet. Az alany tisztában van az esetleges komplikációkkal, ennek ellenére ragaszkodik a 36 órásra tervezett műtéthez.

A transzplantáció megálmodója, Xiaoping Ren idegsebésszel társult a projekt keretében. Ren számára nem idegen az ötlet, hiszen már több mint 1000 egéren végzett fejtranszplantációt. Az állatok képesek voltak lélegezni, enni és látni a 10 órás műtétek eredményeként, azonban pár perc után elpusztultak

Az első fejtranszplantáció egyébként régebbre nyúlik vissza: Dr Robert White, 1970-ben egy rhesus majom fejét ültette egy másik példány testére. Az állat kilenc napig maradt életben, majd a fej elutasította az új testet. Mivel a gerincvelőt nem tudták kapcsolni az új testhez, az állat teste lebénult.

A duó a következő két évben fog felkészülni a 2017-re tervezett transzplantációra. A gerincvelő idegeinek újrakötése lesz a legnagyobb kihívás, a művelet során egy olyan vegyületet fognak használni, amely a sejtmembránok zsírjainak összekapcsolódását segíti elő. A műtétig egereken és majmokon fogják tesztelni a technikát.

Forrás: blikk.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 665

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.