Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

A kazah elnök a lányát nevezte ki kormányfőhelyettesnek

Központ szeptember 12, 2015 Külföld

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök a lányát nevezte ki pénteken kormányfőhelyettesnek. Az 52 éves Dariga Nazarbajeva 2007-ben kegyvesztetté vált Kazahsztánban, mert akkori férjét 20 év börtönre ítélték emberrablásért.

dariga

Az államfő utasítására Dariga Nazarbajevát nevezték ki miniszterelnök-helyettessé a Kazah Köztársaságban – jelentette be az elnöki hivatal. Az 52 éves Dariga Nazarbajeva, aki először 2004-ben lett a törvényhozás tagja, korábban a parlament alelnöke is volt. Apja, a volt szovjet tagköztársaságot 25 éve vaskézzel irányító, 75 éves Nurszultan Nazarbajev áprilisban a várakozásoknak megfelelően szinte az összes voksot megszerezte az elnökválasztáson.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a kinevezésnek a jövőbeli utódlás kérdéséhez is köze lehet. Az elnök lánya 2007-ben kegyvesztetté vált Kazahsztánban, akkori férjét, az ország volt bécsi nagykövetét, Rahat Alijevet ugyanis távollétében 20 év börtönre ítélték egy kazah pénzintézet két – később holtan talált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Dariga Nazarbajeva akkor visszavonult a politikától, 2012-ben azonban visszatért a parlamentbe az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) színeiben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 530

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.