Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

A teknősbékákat már most fenyegeti a tengerszint-emelkedés

Központ augusztus 18, 2015 Külföld

Egy ausztrál kutatás rávilágított, hogy a teknősbékák a tengerszint-emelkedés és a globális felmelegedés okozta extrém időjárási körülmények miatt komoly veszélynek vannak kitéve.

teknos

Mi is beszámoltunk róla: a tudósok szerint beláthatatlan, hogy a következő évszázadok (évtizedek?) során mikor gyorsul fel a tengerszint-emelkedés a globális felmelegedés miatt olyan szintre, amely már az emberiséget is veszélyezteti. Tehát csak idő kérdése az egész, de kérdés, hogy egyes állatfajták élnek-e egyáltalán évszázadokig. Egy ausztrál kutatás szerint a teknősbékák például már napjainkban is veszélyben vannak a tengerszint-emelkedés miatt.

Azt vették észre, hogy a globális felmelegedés okozta időjárási körülmények (extrém mértékű árapály, tomboló viharok) és tengerszint-emelkedés a teknősbékák szaporodását gátolja. Ennek az állatnak ugyanis a tojásait 6-8 héten át a tengerparton, a homokban tárolva keltetik, az ilyen körülmények pedig életveszélyt jelentenek.

Ennek illusztrálása jól sikerült, bár a kutatási módszere nem éppen állatbarát: tojásokat szedtek össze, majd laboratóriumi körülmények között sós vízbe merítették őket. Egyes tojásokat csak egy órára, másokat három órára, a harmadukat pedig hat órára. Ezután visszatették a tojásokat, majd figyelték, hogyan kelnek ki biztonságos helyszínen. Az egy óráig sós vízben tartott tojásokból a korábban megfigyeltekhez képest 10 százalékkal kevesebb teknősbéka kelt ki, a hat óráig ott tartottaknál pedig már 30 százalékkal csökkent ez az arány.

Ez csak egyetlen alkalom volt, pedig ennek a többszöröse is elképzelhető olyan helyszínen, ahol rendszeresek az extrém körülmények, így az eredmény tényleg ijesztő. A kutatók pedig kiemelték: azt még nem is tudjuk, hogy a tengervíz okozta oxigénelvonás milyen hosszútávú károsodásokat okoznak a teknősbékákban.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 408

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.