Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Amerika felfegyverezte a kurdokat

Központ október 20, 2014 Külföld

Fegyvereket, muníciót és orvosi segélyt dobott le az amerikai légierő az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet által ostromolt szíriai Kobanit védő kurdoknak.

usakurd

A közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai parancsnokság (CENTCOM) Washingtonban bejelentette, hogy több szállítmányt dobtak le a részben már a dzsihadisták által ellenőrzött város közelében. A fegyverek, a muníció és a segély az észak-iraki kurd hatóságoktól származik.

Ez az első alkalom az IÁ elleni műveletekben, hogy fegyverrel látják el a kurdokat. A parancsnokság szerint három C-130 típusú gép 27 csomagot dobott le, bennük kézi fegyverekkel, lőszerekkel és orvosi ellátmánnyal.

A támogatással az volt a cél, hogy lehetővé tegyék a szélsőséges szunnita szervezet elleni harc folytatását, és így megakadályozzák, hogy a dzsihadisták teljesen bekebelezzék a török-szíriai határon fekvő várost. Bár a küldetés eredményességének felmérése még folyamatban van, egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta, a szállítmány „túlnyomó része” eljutott a kurd harcosokhoz.

Megfigyelők szerint biztosra vehető, hogy a kurdok fegyverrel való ellátása felbőszíti a török kormányt, amely korábban közölte, hogy ellenzi a szíriai kurdok felfegyverzését. Szerintük ugyanis ahhoz a – Törökország által terrorista szervezetként nyilvántartott – Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezethez tartoznak, amely 30 éven át fegyveres harcot folytatott a török hatóságok ellen. Ankara erről szóló álláspontját legutóbb épp szombaton fejtette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő Barack Obama amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 700

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.