Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Ausztria egyelőre nem zárja le határait

Központ szeptember 14, 2015 Külföld

Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon – mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni.

hatar

A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre.

Faymann szerint a német ellenőrzés jelzés az embercsempészeknek, azonban nem szabad, hogy ez a lépés a menedékjogot befolyásolja. A kancellár fontosnak nevezte, hogy az Ausztria által biztonságosnak nyilvánított országokból érkezőkben Németország se keltsen hamis reményeket. A politikus egyúttal arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni a káoszt.

A csehek megerősítik az osztrák határt. Ezt nyilatkozta Milan Chovanec belügyminiszter a Cseh Tévének (CT). A további lépések attól függnek, mennyien jönnek. A határra egyelőre rendőröket vezényelnek. (Index)

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését.

Az alkancellár szerint “bizonyos megértéssel vannak” az iránt, hogy most jelzés érkezett a korlátlan és szervezetlen menekültáradat miatt. A politikus úgy vélte, ez érinti természetesen Ausztriát is, emiatt az alkancellár szerint Ausztria fenn kívánja tartani a magyar határon folytatott ellenőrzést és a kapacitás függvényében erősíteni akarja azt. Az alkancellár szerint a következő napokban Horvátországgal és Szlovéniával is fontos, hogy együttműködés jöjjön létre.

Angela Merkel német kancellár és Werner Faymann kedden találkozik Berlinben, a találkozón ott lesz az osztrák alkancellár valamint a német és az osztrák belügyminiszter.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.