Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Az Iszlám Állam feltételezett tagját vették őrizetbe Németországban

Központ augusztus 10, 2016 Külföld

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek egy férfit, akiről azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik vezetője lehet – jelentették német hírportálok kedden délután a Rajna-vidék Pfalz tartományi belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva. Egy másik tartomány illetékese később az első jelentéseket pontosítva közölte, hogy a gyanúsított ugyan a dzsihadista szervezet tagja lehet, de nem tartozik a vezetői közé.

Az illetőt a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Mutterstadtban vette őrizetbe a rendőrség egy különleges bevetési egysége – mondta a tartományi belügyminisztérium szóvivője a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint.

Hozzátette, hogy a férfi az Iszlám Állam “magas rangú képviselője” lehet.

A Bild című lap is azt jelentette az online kiadásában, hogy a dzsihadisták egy vezetője lehet a Frankfurthoz közeli Mutterstadtban elfogott férfi, viszont később hozzátette, hogy az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztérium szóvivője határozottan cáfolta, hogy a feltételezett iszlamista az IÁ vezetői közé tartozhat.

Az észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztérium kedd este közölte, hogy a férfit előzetes letartóztatásba helyezték, és azzal gyanúsítják, hogy merényletet tervezett. Konkrét fenyegetettségre utaló adatokat azonban nem tártak fel.

Este az SWR is pontosította beszámolóját, azt írta, csupán találgatás volt, hogy a gyanúsított az IÁ magas rangú tagja lehet.

Az SWR szerint a férfit hosszabb ideig megfigyelték, és az előző héten pénteken vették őrizetbe Mutterstadtban, ahol látogatóban volt.

Elfogása előtt a hatóságok tudomására jutott egy értesülés az észak-rajna-vesztfáliai Gelsenkirchen börtönéből arról, hogy terrorveszély fenyegetheti a német labdarúgó-bajnokság első osztálya (Bundesliga) 2016-2017-es szezonjának augusztus 26-i kezdetét.

A gyanúsított 25 éves, damaszkuszi születésű szíriai állampolgár, és menedékkérőként érkezett Németországba 2016 elején. A német hatóságok a határon ellenőrizték, ujjlenyomatot vettek tőle, és egy észak-rajna-vesztfáliai szálláson helyezték el, majd a duisburgi ügyészség eljárást indított ellene, és elrendelte megfigyelését, mert arra utaló információkat szerzett, hogy köze lehet az Iszlám Államhoz – áll az SWR jelentésében.

A férfi mobiltelefonján és számítógépén nagy számban találtak szíriai harci cselekményeket ábrázoló fényképeket. Az SWR szerint a nyomozás egyik központi kérdése, hogy a gyanúsított készítette-e a felvételeket.

Az ARD országos köztelevízió értesülése szerint a férfi már akkor magára vonta a hatóságok figyelmét, amikor az idén februárban Svájc felől belépett az országba, mert a határon lefolytatott ellenőrzése során mobiltelefonján találtak több felvételt, amelyen gépfegyverrel, illetve gránátvetővel a kezében látható, feltehetően Szíriában.

Az eljárást az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Duisburg rendőrkapitánysága irányítja, a férfi elfogásában részt vett a Rajna-vidék-pfalzi tartományi bűnügyi hivatal (LKA).

Roger Lewentz Rajna-vidék-pfalzi belügyminiszter közölte, hogy a két tartomány hatóságai jól működtek együtt. Ralf Jäger észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter azt emelte ki, hogy a hatóságok “jól és sikeresen dolgoznak együtt az iszlamista terror elleni harcban”, és “minden értesülést komolyan vesznek és kinyomoznak”.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbb július 2-án közölt adatokat a menedékkérők, menekültek esetleges terrorista kapcsolatairól szóló értesülések és az értesülések alapján indított eljárások számának alakulásáról. Markus Koths szóvivő közleménye alapján az előző heti 410-ről 413-ra emelkedett azoknak az információknak, értesüléseknek a száma, amelyek külföldi terrorszervezetek Németországban tartózkodó feltételezett harcosaira vagy támogatóira, illetve feltételezett iszlamista háborús bűnösökre vonatkoznak.

Az értesülések többsége nem bizonyult megalapozottnak, sok esetben lejáratásról, hamis híresztelésről van szó – áll a közleményben, amely szerint 59-ről 62-re emelkedett az információk alapján indított nyomozati eljárások száma.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.