Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Az osztrák kormány 75 millió eurót szán a menekültek integrációjára

Központ szeptember 12, 2015 Külföld

Az összeget a migránsok beilleszkedésének elősegítésére, többek között nyelvtanfolyamokra és a menekültek számára biztosított oktatás fejlesztésére fordítják.

A konkrét menekültügyi intézkedésekről a miniszterek, az államtitkárok, a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői, valamint a menekültügyi koordinátor tárgyalt pénteken zárt ajtók mögött.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk. A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérő kapott sátrakban elhelyezést Ausztriában.
A kancellár megköszönte a segítők, a rendőrség és a civil szervezetek munkáját, valamint bejelentette, hogy a menekültek szállításának irányítását a hadsereg fogja végezni a vezérkari főnök vezetésével.

Az integrációs program lehetővé teszi, hogy a menekültek szakmát tanuljanak, lehetőség szerint olyat, amely ágazatban munkaerőhiány van. Az elképzelések szerint ötezer menedékkérő kezdhetné el tanulmányait, jelenleg még csupán száz tanonchely áll rendelkezésre.

A Kurier című osztrák újság beszámolója szerint a kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező információk hiányosak, néha több ezer menekült érkezik minden bejelentés nélkül Miklóshalmára (Nickelsdorf). Hozzátette, hogy Németországgal jobb az együttműködés a kérdésben. A kancellár szerint arra kell felkészülni, hogy egy menekültnek se kelljen a szabad ég alatt aludnia. Faymann egyúttal méltatta azt is, ahogyan a német szomszéddal együtt megoldották a kialakult helyzetet, úgy vélte, hogy el sem tudja képzelni, mi lett volna, ha több napos sorok alakulnak ki a német-osztrák határon.

Kérdésre válaszolva az osztrák kancellár kijelentette: semmi oka nincs arra, hogy bírálja Angela Merkel német kancellárt, akinek a szíriai menekültek befogadására vonatkozó, emberiességét jelző kijelentése kétségtelenül a menekülteket „vonzó tényezőt” jelentett. Ez azonban – fogalmazott Faymann – „közelebb áll” hozzá, mint a magyar miniszterelnöknek a menekülteket „eltaszító” politikája, amelynek szerinte semmi köze az emberiesség általa vallott felfogásához.

A kormányülést megelőzően az osztrák belügyminiszter úgy vélte: a nagy menekültáradat miatti esetleges ausztriai határzár csupán az utolsó eszköz lenne. A helyzet jelenleg igencsak bizonytalan – jelentette ki a tárcavezető. Johanna Mikl-Leitner elmondta: jelenleg a rendőrség az „arányosság elvét követve” végzi az ellenőrzést szúrópróba szerűen. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságokkal igyekeznek fenntartani a kommunikációt, ami a rendőrségi információcsere tekintetében jelenleg működik.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.