Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Az ötödik legfontosabb valuta lesz a kínai jüan

Központ december 1, 2015 Külföld

Az IMF igazgatósága megállapította, hogy a kínai deviza megfelel a felvételi követelményeknek, ezért 2016. október 1-jei hatállyal ötödik devizaként felvette az SDR-kosarat alkotó devizák, az amerikai dollár, az euró, a japán jen és a font-sterling közé.

juan

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2016. október elsejei hatállyal felvette az SDR-kosárba a kínai devizát – közölte hétfőn az IMF.Az IMF igazgatósága az ötévente esedékes revízió keretében felülvizsgálta az SDR (Special Drawing Rights – különleges lehívási jogok) devizakosarat alkotó devizák körét, különös tekintettel annak mérlegelésére, hogy a kínai deviza, a renminbi (“népi pénz”, elterjedtebbnevén “jüan”) megfelel-e a felvételi követelményeknek. Az SDR a nemzetközi szervezet tagjai által használható tartalék és hitelezési eszköz, a kosár a legjelentősebb nemzetközileg használt valutákat egyesíti.

Az IMF igazgatósága megállapította, hogy a renminbi (RMB) megfelel a felvételi követelményeknek, ezért 2016. október 1-jei hatállyal ötödik devizaként felvette a kosarat alkotó devizák, az amerikai dollár, az euró, a japán jen és a font-sterling közé. “Az igazgatóság renminbi felvételéről hozott döntése fontos előrelépés a kínai gazdaságnak a nemzetközi pénzügyi rendszerbe való integrálásában és egyúttal elismerése a kínai hatóságoknak az ország monetáris és pénzügyi rendszerének megreformálására tett erőfeszítéseinek is. A reformok folytatása és kiterjesztése a nemzetközi pénzügyi rendszert is megerősíti és nagyban hozzájárul majd a kínai és a globális gazdasági növekedés fellendítéséhez és stabilizálásához” – kommentálta a bejelentést az IMF vezérigazgatója Christine Lagarde.

A múlt héten Kínában járó Orbán Viktor azt mondta: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a renminbi világpénz legyen.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 586

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.