Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Az utcáról lőttek az ukrán főügyész irodájára

Központ november 4, 2015 Külföld

Három lövést adott le egy orvlövész Viktor Sokin ukrán legfőbb ügyész irodájának ablakára, miközben a tisztségviselő kollégáival éppen értekezletet tartott a helyiségben – közölték kedden az ukrán hatóságok.

sokin
Az incidens hétfő este történt helyi idő szerint tíz óra körül. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint a merénylő Sokin fejére célzott. A legfőbb ügyésznek és munkatársainak életét az mentette meg, hogy az irodaablak üvege golyóálló.

A hatóságok büntetőeljárást indítottak állami tisztségviselő ellen elkövetett emberölési kísérlet címén, amiért akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható. Matiosz szerint a támadás egyértelműen összefügg a főügyész hivatali tevékenységével, azon ügyek egyikével, amelyekben jelenleg a hivatal vizsgálatot folytat.

A nyomozást az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) végzi. A főügyészség munkája a merénylet ellenére a szokásos rendben zajlik.

Az utóbbi időszakban több korrupciós ügyben indított vizsgálatot a főügyészség. Ezek közül a legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó ügy Hennagyij Korbannak, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű, nemrég létrehozott párt vezetőjének, Ihor Kolomojszkijismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó “jobbkezének” múlt hét végi őrizetbe vétele Kijevben. A legfőbb ügyészség sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítja az üzletember-politikust, akinek pártja viszont nyílt politikai nyomásgyakorlásnak tartja az eljárást, Korban pedig tagadja bűnösségét.

A helyi sajtó által nagy figyelemmel követett másik, jelenleg zajló eljárás Ihor Moszijcsuk, a populista, nacionalista Radikális Párt parlamenti képviselőjének ügye, akit a főügyészség korrupcióval, hivatalos személyek elleni fenyegetéssel és erőszakkal vádolt meg. A honatyát szeptember közepén a parlament épületében vették őrizetbe az SZBU munkatársai.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 429

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.