Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Bejelentette lemondását az olasz kormányfő

Központ december 5, 2016 Külföld

Az olasz kormányfő bejelentette, hogy lemond az alkotmányos reformokról szóló vasárnapi népszavazáson elszenvedett veresége miatt. Matteo Renzi azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A Demokrata Párt (PD) politikusa teljes felelősséget vállalt a várhatóan súlyos mértékű vereségért. „Én vesztettem, nem ti” – üzente szavazóinak, hozzátéve, hogy senki sem ragaszkodhat a helyéhez. Hangoztatta, hogy a reformok által csökkent volna a bürokrácia mértéke és Olaszország versenyképesebb lett volna.

„A kormányom munkája ma véget ért” – jelentette ki. Az elkövetkező időszak legnagyobb feladatai közé sorolta az országot idén ért földrengések utáni helyreállítást és a gazdaság megerősítését.

A referendumon az első részeredmények szerint 60 százalék elutasította kormányfő javaslatait a bürokrácia csökkentéséről, és csak 40 százalék állt ki mellette. A népszavazás sokak szerint valójában Renzi eddigi tevékenységének megítéléséről szólt.

A referendumon a választásra jogosult 51 millió állampolgár csaknem 70 százaléka vett részt. Érvényességi küszöböt nem szabtak meg.

Az ellenzéki pártok azonnal lemondásra szólították fel Renzit, és előre hozott választásokat sürgettek. A reformterveket elutasító euroszkeptikus 5 Csillag (M5S) mozgalom vezetője, Beppe Grillo szorgalmazta, hogy a lehető leghamarabb válasszanak új parlamentet. Vito Crimi, az M5S szenátora azt mondta, hogy „sürgős választásokra van szükség”. Ő és más pártok képviselői is azt hangoztatták, hogy nem kell átmeneti kormányt kinevezni, hogy áttekintse a választási szabályokat, ahogy ezt sokan sugalmazzák.

A történteket követően az államfőnek határoznia kell arról, hogy milyen további lépéseket tegyen. Várhatóan megpróbál kinevezni egy kormányt, amelynek többek között az lenne a mandátuma, hogy áttekintse a választási törvényeket. Ez azért is lenne döntő fontosságú, mert a Renzi által is sürgetett alkotmányreformok hiányában Olaszországban mások lesznek a választás szabályai a parlament alsóházára és a felsőházra vonatkozóan.

Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolni: az igenek győzelmes esetén az alkotmányos reformok életbe léptek volna, a nem szavazatok többsége viszont azt jelenti, hogy az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat.

Renzi lemondásának fényében folynak a találgatások arról, hogy ki lehet a következő kormányfő. Egyes vélekedések szerint szóba jöhet Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter, valamint Pietro Grasso, a szenátus elnöke. Az is megtörténhet, az államfő felkéri Renzit, hogy legalább az év végéig maradjon tisztségében, hogy szavatolják a 2017 költségvetés elfogadását a törvényhozásban.

A Renzi által kezdeményezett reformtervek egyebek között szerepelt, a hatalmat összpontosítsák a kormány kezében úgy, hogy korlátozták volna a parlament és a régiók vétójogát. A kezdeményezés bírálói a reformok demokrácia-ellenesek, míg annak támogatói azt mondták, hogy elősegítette volna a hatékonyabb kormányzást.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 506

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.