Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Civileket vittek magukkal élő pajzsnak a kiűzött dzsihadisták

Központ augusztus 17, 2016 Külföld

Több mint száz szíriai dzsihadistának hagyták a mérsékelt lázadók, hogy gépjárműveken elhagyják az észak-szíriai Manbídzs várost, mert élő pajzsként civileket vittek magukkal – közölte az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szóvivője Bagdadban kedden.

fotomanbidzs

Az IÁ harcosai 2014 eleje óta tartották ellenőrzésük alatt a stratégiai jelentőségű várost. Az arab és kurd harcosokból álló, az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű mérsékelt lázadócsoport augusztus 6-án űzte ki onnan a őket, a dzsihadisták gépkocsikon menekültek, de a járművekben voltak túszul ejtett civilek, illetve olyan lakosok, akik el akartak menekülni a városból, és önként tartottak a szélsőségesekkel. Az SZDE harcosai nem támadták ezeket a járműveket, hogy elkerüljék a civil áldozatokat.

A nyilatkozó amerikai katonai szóvivő azt mondta: nem tudni, hogy a mérsékelt lázadók előre megállapodtak-e az IÁ-val szabad elvonulásukban. Az SZDE már korábban is felajánlotta az IÁ-nak, hogy manbídzsi harcosai biztonságosan elvonulhatnak, de akkor visszautasították ezt. A szóvivő szerint elképzelhető, hogy az elmenekült dzsihadisták egy része már Törökországban van, de a többiek bizonnyal szétszéledtek Szíriában. A nemzetközi koalíció azonban igyekszik nyomon követni ezeket a fegyvereseket. Ilyen céllal egy hadművelet van folyamatban – tette hozzá, de részleteket erről nem mondott a siker érdekében. A dzsihadisták nagyon sok pokolgépet hagytak Manbídzsban – jegyezte meg.

Az IÁ rendszeresen használ élő pajzsként civileket, így volt ez a korábbi iraki harcokban is. Manbídzsban például többször a tűzvonalba küldték a lakosokat – mondta a szóvivő.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 541

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.