Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Egymás száját varrják össze a tüntető migránsok

Központ november 23, 2015 Külföld

A helyzet valóban kezd eldurvulni a görög-macedón határon. A migránsok a sínekre ülve zárják el a vonatközlekedést a két ország között, többen éhségsztrájkba kezdtek.

migrans

Marokkóiak, irániak és pakisztániak zárták el a nyugatra tartó vonatközlekedést Görögország északi határán. A “kirekesztett” migránsok így reagálnak arra a balkáni politikai fordulatra, ami alapján csak szíriaiakat, irakiakat és afgánokat engednek át a határon. A macedón kormány a felsorolt csoportok tagjai közül is csak azokat engedi be, akik rendelkeznek Görögországban kitöltött regisztrációs papírokkal.

Az egyik iráni férfi tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett. Félmeztelenre vetkőzött, ajkait pedig madzaggal varrta össze, hogy semmilyen élelmet ne legyen képes bevinni a szervezetébe. Az iráni férfihoz az elmúlt órákban többen is csatlakoztak és egymás száját összevarrva tiltakoznak a hatóságok kirekesztő intézkedései ellen. A összevarrt szájú, félmeztelenül tüntető migránsok jelenleg a rohamrendőrök sorfala előtt ülve demonstrálnak. A Reuters kérdésére, hogy hová akar továbbállni, az iráni származású, összevarrt szájú Hamid a azt válaszolta:

a világ bármelyik szabad országába. Nem mehetek vissza Iránba, felakasztanának.”

Bangladesiek egy csapata szintén félmeztelenre vetkőzve demonstrál. Ők a fakír megoldás helyett inkább piros festékkel olyan szlogeneket írtak a testükre, mint: “Lőjetek le, mert soha nem megyünk vissza” és “lőjetek le, vagy mentsetek meg minket”.

A helyi beszámolók szerint jelenleg mintegy 1300 ember várakozik a görög-macedón határon arra, hogy enyhüljenek a belépési feltételek. Egy részük minden segítséget elutasít, sem élelmet, sem ivóvizet, sem takarót nem fogad el a segélyszervezetektől.

Nem vagyunk terroristák. Szabadságot akarunk!” – skandálják.

A macedón sajtó tájékoztatása szerint vasárnap mintegy 5800 migráns lépett Görögországból a nyugat-balkáni állam területére.

Forrás: Reuters, MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.