Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Erőteljes klímaszerződést sürget Obama év végéig

Központ szeptember 28, 2015 Külföld

Barack Obama amerikai elnök vasárnap az ENSZ-ben sürgette, hogy a világ országai “erőteljes” megállapodást fogadjanak el az év végi párizsi klímacsúcson.

Obama New Yorkban, a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozójának utolsó napján az Egyesült Államok nevében kötelezettséget vállalt a világszervezet által frissen elfogadott fenntartható fejlődési célok teljesítésére. Az ehhez való csatlakozásra bátorította a többi országot is, rámutatva, hogy az ambiciózus, 15 évre szóló terv nem valósítható meg nemzetközi összefogás nélkül.

Mint mondta, elnökként és mandátumának lejárta után is küzdeni fog a fenntartható fejlődési célok megvalósításáért, különösen a szegénység és az éhezés felszámolásáért. Emlékeztetett rá, hogy ma is 800 millió embernek kell napi 1 dollár 25 centnél kisebb összegből megélnie, és milliárdokat fenyeget, hogy belehaljanak megelőzhető betegségekbe. Erkölcsi szempontból felháborítónak nevezte, hogy sok gyermeket csak egy szúnyogcsípés választ el a haláltól. Hangsúlyozta, hogy a fejlődés támogatása nem jótékonykodás, hanem a világ jövőjébe történő befektetés.

A Krím Ukrajnától való tavaly márciusi elcsatolása miatt Washington és az Európai Unió gazdasági büntetőintézkedések sorát vezette be Oroszország ellen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szankciók az ENSZ Alapokmányának megsértését jelentik, és ellentétben állnak az új fenntarthatósági célokkal, amelyeket szavai szerint Oroszország támogatni fog “a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére” is. Azt mondta, hogy országa világelső az üvegházhatású gázok kibocsátásának összesített csökkentése terén, és hangsúlyozta, hogy Oroszország túlteljesítette a kiotói jegyzőkönyv alapján tett vállalásait, az 1990-es szintről 31 százalékkal csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.