Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Facebookozó dzsihadistákat vettek őrizetbe Egyiptomban

Központ augusztus 24, 2015 Külföld

Az egyiptomi rendőrség három embert őrizetbe vett vasárnap a néhány nappal ezelőtt elfogadott terrorizmusellenes törvény alapján, a gyanúsítottak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet eszméit terjesztették a Facebookon.

A déli Szóhág tartomány rendőrségének vasárnapi közleménye szerint a gyanúsítottak számítógépén IÁ-propagandavideókat találtak.

Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt egy héttel ezelőtt hirdették ki Egyiptomban, a jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.

A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki „terrorista csoportot” alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

A merénylet hatására szigorodtak a törvények

Az egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmusellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban, a két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihadisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi elnök hivatalba lépése, Mohamed Murszi exelnök 2013-as elmozdítása óta keményen üldözik az iszlamistákat az észak-afrikai országban.

Néhány hónappal ezelőtt a Sínai-félsziget északi részén hosszú ideje harcoló Anszár Beit al-Makdisz nevű terrorcsoport hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének, s támadásai azóta szinte mindennaposak a térségben.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.