Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Fontos találkozója lesz az uniós belügyminisztereknek hétfőn

Központ szeptember 14, 2015 Külföld

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint kritikus fontosságú lesz az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója. A szervezet a kvótarendszer mellett van.

Kritikus fontosságúnak nevezte az Európai Unió belügyminisztereinek hétfői brüsszeli rendkívüli tanácskozását előzetesen az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely sürgette az EU tagországait, hogy tegyenek közös erőfeszítést a menekültválság megoldására.

Vasárnap este ismertetett közleményében az UNHCR aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a tagországok eltérő intézkedései összességében olyan helyzetet teremthetnek, amelyben az Európában – a nemzetközi joggal összhangban – védelmet kereső menekültek tisztázatlan törvényi környezetben találhatják magukat. A menekült- és migrációs válságtól sújtott európai országok határellenőrzéssel kapcsolatos intézkedései és az erről szóló bejelentések csak aláhúzzák a közös európai válasz szükségességét – írták a közleményben.

Az UNHCR szerint ennek az átfogó válasznak a hatékony fogadóközpontok létrehozásán kell alapulnia az összes érintett fél, köztük a Menekültügyi Főbiztosság támogatásával, hogy megfelelően tudják segíteni, regisztrálni és átvilágítani az embereket, rögtön az Olaszországba, Görögországba és Magyarországra való érkezésükkor.

Az UNHCR úgy véli, az Európai Bizottság javaslata alapján alkalmazni kell – mégpedig gyorsan – a kvótarendszert, amely szerint a menedékkérőket méltányos arányban szét lehetne osztani az európai uniós tagállamok között.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.