Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Görögország egyelőre nem kapja meg az újabb hitelrészletet

Központ november 10, 2015 Külföld

Görögország nem teljesített minden feltételt, ezért az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa hétfőn nem hagyja jóvá egy kétmilliárd eurós hitelrészlet folyósítását az országnak.

gorog
Jeroen Dijsselbloem, holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke elismerte, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormánya nagyon sokat tett a hitelfeltételek teljesítése terén, de néhány reform még hátra van. Ezeket sürgősen be kell vezetni, mert csak ekkor lehet felszabadítani a hitelkeret újabb részletét és megkezdeni a tárgyalásokat más nagy kérdésekről, a görög bankok feltőkésítéséről és a hitelkönnyítésről.

A vita most konkrétan arról folyik, hogy mi legyen az az összeghatár, amely alatt a hitelező nem foglalhat le egy ingatlant a hátralékos jelzálogkölcsön-tartozás fejében.
A görög pénzügyminiszter szerint a hitelezőkkel folytatott tárgyalások közel állnak a befejezéshez, és ennek alapján „politikai döntést” lehetne hozni a hitelrészlet folyósításáról.

Ezt a véleményt a francia pénzügyminiszter is osztja. Ilyen adósvédelmi szabályok Franciaországban és Németországban is vannak és „furcsa többet követelni Görögországtól, mint ami a hitelező országokban van” – mondta Michel Sapin.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes tagja azt mondta, hogy személy szerint „ésszerűen optimista” a megállapodást illetően, és „ha ma nem is, a következő napokban sikerül egyezségre jutni”.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították, de az újabb 2 milliárd eurós részletet csak akkor szabadítják fel, ha a hitelezők által kiküldött ellenőrök szerint Athén megfelelő ütemben teljesíti a vállalt hitelfeltételeket.

Görögország a válság évei alatt GDP-je negyedét elvesztette, részben a hitelezők által követelt megszorító intézkedések következtében. A görög hazai össztermék a második negyedévben a fogyasztás és az export megélénkülésének köszönhetően 0,9 százalékkal bővült. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett őszi prognózisa szerint azonban az ország a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a hazai össztermék az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A bizottság májusban még 0,5 százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 315

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.