Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Három métert is emelkedhet az óceánok vízszintje az antarktiszi olvadás miatt

Központ november 4, 2015 Külföld

A számítógépes szimulációkkal elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt bekövetkező jégolvadás olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat.

antarktisz

Három méterrel emelkedik több évszázad alatt az óceánok vízszintje, ha az általános felmelegedés hatására elolvadnak az Antarktisz nyugati részének nagy gleccserei, és az Amundsen-tenger kisebb jégfolyamai is teljesen destabilizálódnának – hangsúlyozták a klímaváltozás következményeit kutató potsdami intézet (PIK) tudósai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a kutatók rámutattak, hogy az Amundsen-tenger menti gleccserek már veszítettek a stabilitásukból.

Klímaszakértők szerint a tanulmány első ízben mutat rá egy ilyen olvadás elkerülhetetlen következményeire. A számítógépes szimulációkkal elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt bekövetkező jégolvadás olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat – magyarázták a kutatók.

“Ha a gleccsereket egyszer megzavarják – és jelenleg ez a helyzet – nem lineáris módon reagálnak. Az összeomlásuk viszonylag gyorsan bekövetkezik a hosszú stabilitási időszak után, amely alatt kevés változást figyeltünk meg” – fejtette ki Johannes Feldmann, a tanulmány fő szerzője.

Az Antarktisz többi részén az óceánba csúszó természetes jégáram várhatóan jelentősen és állandó jelleggel megnövekszik a tudósok előrejelzése szerint. Míg az óceánok vize melegszik, a melegebb víz lassan megolvasztja a felszín alatti, a gleccserek folytatódását jelentő jégtáblákat, amelyek szintén destabilizálódtak.

“Szimulációs kísérleteink szerint 60 évi, az Antarktisznál a jelenlegi ütemben tapasztalt olvadás elegendő egy olyan visszafordíthatatlan folyamat elindításához, amely évszázadokig, sőt évezredekig tart majd. Ennek következtében körülbelül 3 méterrel emelkedhet meg az óceánok vízszintje” – magyarázta Johannes Feldmann.

“Egyelőre nem áll a rendelkezésünkre elegendő adat annak a megállapításához, hogy az Amundsen-öböl gleccsereinek destabilizálódása az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az abból következő általános felmelegedésnek a következménye” – tette hozzá Anders Levermann, a Potsdam Intézet kutatója. A tanulmány társszerzője szerint nem kétséges azonban, hogy ezen gázok kibocsátásnak a növekedése csak növeli az Antarktisz nyugati része gleccserei összeomlásának a kockázatát és az óceánok vízszintjének visszafordíthatatlan emelkedését.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.