Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Hat évre lecsukják az éttermest, mert belehalt az ételbe egy mogyoróallergiás

Központ május 24, 2016 Külföld

A 38 éves vendég szólt a brit étteremben, hogy mogyoróallergiás, de az ételekhez használt mandulaport olcsóbb mogyoróporra cserélték, a személyzet pedig képzetlen illegális munkásokból állt. Három héttel a végzetes ebéd elfogyasztása után a vendég meghalt.

Emberölésben bűnösnek találta és hat év börtönbüntetésre ítélte egy angliai bíróság egy észak-yorkshire-i étterem tulajdonosát, mert egyik ételük egy mogyoróallergiás vendégük halálát okozta.

A 38 éves Paul Wilson 2014 januárjában vesztette életét három héttel az után, hogy allergiás sokkot kapott, amikor elfogyasztotta az Easingwoldban lévő Indian Garden nevű étteremben elvitelre vásárolt chicken tikka masalát.

Wilson a rendeléskor közölte a személyzettel, hogy mogyoróallergiában szenved. Az étteremben azonban az ételek elkészítéséhez felváltották a mandulaport egy olcsóbb mogyorókeverékre.

A vádat képviselő ügyész azzal érvelt, hogy Mohammed Zaman étteremtulajdonos előbbre tartotta a profitot a vendégek biztonságánál. Zaman mintegy 300 ezer font tartozást halmozott fel, és az olcsóbb mogyorókeverékkel költségeit akarta csökkenteni, valamint képzetlen, illegális munkásokat alkalmazott éttermében.

Az ítéletet ismertető bíró szerint az étterem-tulajdonosnak nem szolgált figyelmeztető jelként egy három héttel korábbi hasonló eset, amikor egy 17 éves fiúnál alakultak ki allergiás reakciók currys csirkéjükre.

Zaman tagadta a vádakat, és azzal védekezett, hogy menedzserei vitték az éttermet, és nem is volt az üzletben a rendelés felvételekor.

Gondatlanságból elkövetett emberölésben és az élelmiszer-biztonság hatszoros megsértésben találta bűnösnek a vádlottat az esküdtszék.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.