Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Hillary Clinton átvizsgált levelei közül több száz is titkos adatot tartalmazhat

Központ augusztus 18, 2015 Külföld

Az amerikai hírszerző szervek képviselői Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter eddig átnézett e-mailjei közül eddig 305 olyat szűrtek ki, amelyet szerintük a szakszolgálatoknak tovább kell vizsgálniuk abból a szempontból, hogy tartalmaznak-e titkos információt – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

hillary

Clintonnak a diplomáciai tárca rendelkezésére bocsátott elektronikus levelezésének múlt péntekig a 23 százalékát vizsgálták át, ennek 5,1 százaléka tartalmazhat titkos értesüléseket. A diplomáciai tárca ügyvédjei erről azt az illetékes szövetségi bírót, Emmet G. Sullivant tájékoztatták, aki elrendelte, hogy az Egyesült Államok információszabadságra vonatkozó törvénye (FOIA) alapján hozzák nyilvánosságra a volt külügyminiszter – jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns – magánszerverén tárolt hivatalos e-maileket.

Azt a hírszerző szolgálatoknak kell megállapítaniuk, hogy a további vizsgálatra kijelölt levelek valóban tartalmaznak-e titkos információkat. Clinton korábban azt állította, hogy e-mailben sohasem kapott és sohasem továbbított ilyen minősítéssel jelölt információkat.

Márciusban derült ki, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos levelezési rendszer helyett. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy csak egyetlen okostelefont kívánt magánál tartani. Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásáról és támogatói köréről nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a politikus megítélésének.

Az elnökválasztási kampány során témává vált e-mail-ügy 2014 nyarára nyúlik vissza, amikor a külügyi tárca jogászai – egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott támadással kapcsolatos kongresszusi adatkérelem nyomán – felfedezték, hogy nincsenek minden vonatkozó irat birtokában.

2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket. Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. (Stábjának tagjai utóbb elismerték, hogy ezek közül több hiányzik.) A politikus emellett közölte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről.

A hivatalos Clinton-levelezést a külügyminisztérium szakaszosan elkezdte közölni, ám a biztonsági átvilágításra hivatkozva lelassította ezt a folyamatot. Júliusra a publikálás már több mint 1000 e-maillel maradt el az eredeti ütemtervtől. A tárca azt ígérte, hogy szeptemberig behozza a hátrányt.

Forrás:  mti

Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.