Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Iránban divatmodelleket tartóztattak le az Instagram miatt

Központ május 17, 2016 Külföld

Iránban nyolc, a divat világában dolgozó embert vettek őrizetbe erkölcstelenség és “iszlámellenes kultúra” terjesztésének vádjával, köztük manökeneket azért, mert fejkendő nélkül jelentek meg róluk képek az Instagramon.

modell

Az iráni állami televízió hétfői jelentése szerint a hatóságok újabb vizsgálatokat tartottak a divatszakmában, főként a szóban forgó képmegosztó portált vették górcső alá. A Dzsavád Bábát, a kiberbűnözéssel foglalkozó törvényszék bíráját idéző híradás szerint 58 manökent és 59 fényképészt, valamint 51 divatházi alkalmazottat azonosítottak, akik közösségi oldalakat vettek igénybe. Nyolcat közülük őrizetbe vettek erkölcstelen tartalmak közzétételéért és “iszlámellenes kultúra” terjesztéséért. Néhány őrizetbe vett nő bűne az, hogy nem viselt fejkendőt, miközben Iránban ez kötelező. További 21 ember ellen indult eljárás.

A Facebook tulajdonában lévő Instagram egyelőre nem reagált az intézkedésekre. Iránban nagyon népszerű ez a képmegosztó oldal, a Facebook és a Twitter azonban nem hozzáférhető. Dzsavád Bába szerint az iráni Instagram forgalmának csaknem húsz százalékát a divatszakma adja és a felület felhasználóinak hatvan százaléka nézi is ezeket az oldalakat.

Az iráni állami tévé élő adásában játszotta be az egyik “bűnbeesett” modell, Elham Arab nyilatkozatát, aki önszántából a teheráni ügyészség előtt bocsánatot kért cselekedeteiért és azt tanácsolta az iráni nőknek, hogy ne essenek az ő hibájába. A manöken azt is elmondta, hogy havonta 3300 dollárnak megfelelő összeget keres, miközben Iránban a minimálbér alig haladja meg a havi kétszázat.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 371

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.