Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Ismét diákot ítéltek börtönre Törökországban az elnök megsértése miatt

Központ május 17, 2016 Külföld

Egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt első fokon egy 22 éves egyetemi hallgatót egy ankarai bíróság, amiért közösségi oldalán megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

gizem
A vádlott börtönbüntetését öt évre felfüggesztették.

Gizem Yeriket, aki február óta előzetes letartóztatásban volt, ezen felül még terrorpropaganda vádja is terhelte. Ő összesen négy év és kilenc hónap letöltendő szabadságvesztést kapott.
Yerik a tárgyaláson felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a Twitteren közzétett kurd nyelvű soroknak jelentését nem ismeri, valamint nem tudta, hogy a szíriai kurdok fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) terrorszervezetnek minősül Törökországban.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt bírálják, amiért autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta nőtt meg.

Nem az első eset ez

Az országban legutóbb múlt pénteken egy 29 éves bursai diáklányt ítéltek börtönbüntetésre Erdogan közösségi oldalon történt megsértéséért.

Az eddigi esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok. A vonatkozó török törvény értelmében az államfő megsértéséért 1-től és 4 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 716

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.