Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Ismét itt az ebola Sierra Leonéban

Központ szeptember 2, 2015 Külföld

Karanténba helyeztek ötven embert a Sella Kafta nevű faluban Sierra Leonéban, miután a hatóságok igazolták, hogy az Ebola-vírusban hunyt el ott a múlt héten egy idős nő – közölte a helyi járványügyi központ (NERC) vezetője kedden.

ebolaapolo
Azokat az embereket helyezték őrizetbe, akik nagy valószínűséggel kapcsolatba kerültek a vírusban múlt hét pénteken elhunyt nővel. Jelenleg a fertőzés forrását keresik a járványügyi hatóságok, egyelőre csak annyit tudnak, az áldozat legalább öt napig betegeskedett, anélkül hogy ezt jelentette volna az illetékes hatóságoknak, illetve nem járt a szintén járvány sújtotta Guineában vagy Libériában.

Sidi Yahya Tunis, a NERC kommunikációs igazgatója közölte, a fertőzésgyanús emberek karanténba helyezése mellett a hatóságok a nyugat-afrikai ország Kambia körzetében lévő falu lezárását is lehetségesnek tartják, amennyiben ez szükségessé válik. Tunis hozzátette, a július végén hatékonynak bizonyult, a Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott ebola-oltóanyagot tesztelő Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapata találkozik a NERC munkatársaival az érintett körzetben, hogy beadják a vakcinát a karanténba helyezetteknek, gátját vetve a vírus továbbterjedésének.
Nem sikerült őszre kiirtani

Sierra Leone továbbra sem ebolamentes, pedig az afrikai ország júniusban még arra számított, hogy a nyár végére búcsút inthet a járványnak. A WHO akkor nyilvánít egy országot a vírustól mentessé, ha ott negyvenkét napig – ez a vírus lappangási idejének duplája – nem jelentenek megbetegedést. A vírus legfőképpen vér és más testnedvek útján terjed, a halálos áldozatok holtteste pedig nagyon fertőző.

A WHO adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2013 decembere óta mintegy 28 ezer embert fertőzött meg a vírus, és mintegy 11 300 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset Guineában, Sierra Leonéban és Libériában történt.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 624

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.