Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

„Iszlamista öngyilkos merénylet történt” Németországban

Központ július 25, 2016 Külföld

Legalábbis a bajor belügyminiszter szerint nagyon valószínű. Az elkövető egy fesztiválra akart bejutni, de nem sikerült neki.

The pack back used to carry an explosive device is seen at the scene of a suicide attack in the southern German city of Ansbach on 25 June, 2016  A Syrian migrant set off an explosion at a bar in southern Germany that killed himself and wounded a dozen others late Sunday, authorities said, the third attack to hit Bavaria in a week. The 27-year-old, who had spent a stint in a psychiatric facility, had intended to target a music festival in the city of Ansbach but was turned away because he did not have a ticket.  / AFP PHOTO / dpa AND DPA / Daniel Karmann / Germany OUT

Valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel – foglalt állást hétfő reggel a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. „Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt” – vélekedett Hermann. A miniszter hozzátette: a hátizsákban lévő robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen. A hátizsákban a robbanóanyag mellett éles fémdarabok voltak, ez is arra utal, hogy nem egyszerű öngyilkosságról van szó – tette hozzá a tárcavezető.

A br24.de egy nyomozót is megszólaltatott, aki szerint amennyiben emberek között sikerült volna a fémdarabokkal megspékelt bombát felrobbantania, nagy valószínűséggel lettek volna halálos áldozatok.

Egy fesztiválon akart lecsapni

A támadó egy zenei fesztivált akart „meghiúsítani”, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy nem zárható ki az Iszlám Állam érintettsége, de konkrét bizonyíték még nincsen.

„Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet” – hangoztatta a bajor belügyminiszter.

Nem kapott menedéket

Hermann arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.Találtak egy mobilt

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.

forrás: mti, mno

Share Button
Ennyien olvasták: 507

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.