Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kerry: jövőre Amerika is több menekültet fogad be

Központ szeptember 21, 2015 Külföld

Az Egyesült Államok jelentősen megemeli a befogadott menekültek számát a következő évtől – jelentette be John Kerryamerikai külügyminiszter vasárnap Berlinben Frank-Walter Steinmeiernémet külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

U.S. Secretary of State John Kerry speaks about the Ukraine crisis after his meetings with other foreign ministers in Paris, March 5, 2014. Kerry spoke to reporters at the U.S. ambassador's residence in Paris.  REUTERS/Kevin Lamarque   (FRANCE - Tags: POLITICS)

A német és az amerikai diplomácia vezetőjének közös sajtótájékoztatóján John Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok a kormány szándékai szerint 2016-ban az eddig tervezett 70 ezer helyett 85 ezer menekültet fogad be a világ minden részéről, 2017-ben pedig 100 ezret.

Hangsúlyozta, hogy hazája segíteni akar a menekültválság kezelésében, és példamutatónak nevezte Németország áldozatvállalását. Arról nem beszélt, hogy mennyi szíriai állampolgár lehet a befogadni tervezett menekültek között. Azt viszont kiemelte, hogy a kormány a törvényhozással együttműködve annak lehetőségeit vizsgálja majd, hogy miként lehet egyszerre emelni a menekültek számát, és megőrizni az ország biztonságát.

John Kerry úgy vélte, az Aszad-rezsim stabilizálását célzó orosz támogatás megnehezítheti a szíriai konfliktus rendezését. Hozzátette: “illúzió”, hogy Bassár el-Aszad jelenlegi elnök valaha is képes lehet még egy békés, egységes Szíria irányítására.

Frank-Walter Steinmeier üdvözölte, hogy Washington kapcsolatba lépett Moszkvával a szíriai polgárháború ügyében. Kiemelte, hogy az információk cseréjének egy “minimális szintjét” mindenképpen fenn kell tartani az amerikai és az orosz vezetés között.

Hangsúlyozta: Törökországgal, Szaúd-Arábiával, Iránnal és Oroszországgal is egyetértésre kell jutni a konfliktus rendezéséhez.

A német külügyminiszter kiemelte, hogy az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás “korszakváltást” hozhat a közel-keleti konfliktusok kezelésében, és remélhetőleg Szíria ügyében sikerül előre lépni a “következő napokban és hetekben”.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 300

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.