Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Legalább nyolcvanan meghaltak a nizzai terrortámadásban

Központ július 15, 2016 Külföld

ömeges gázolás történt Nizzában, amit Francois Hollande francia elnök terrortámadásnak nyilvánított péntek hajnalban a francia nemzethez intézett beszédében. Legalább 80 ember vesztette élet.

A fehér teherautó két kilométeren át ütötte el sorra a francia nemzeti ünnep és a nem sokkal korábban véget ért tűzijáték miatt a tengerparti sétányon hömpölygő tömeg tagjait.

nizza

Mivel ez családi ünnep, a tűzijáték meg főleg az, az utca még késő este is tele volt gyerekekkel, az áldozatok között is több gyerek van.

Szemtanúk szerint a jármű hetven kilométer per óra körüli sebességgel robogott, a sofőr pedig cikkcakkban kormányozva csapta el egymás után a menekülő vagy gyanútlanul álló embereket.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve hajlnali nyilatkozata szerint legalább 80 halálos áldozat van már és 100 nál több sebesült, közülük 18 ember van kritikus állapotban. Még mindig nem egyértelmű, hogy a sofőrnek volt-e társa. Több jelentés szól arról, hogy esetleg lövések is eldördülhettek a tömegbe való behajtás előtt vagy után, de ezeket egyelőre nem erősítették meg.

Az biztos, hogy a sofőrt szitává lőtték, a teherautó szélvédőjét majdnem 30 lövedéknyom lyuggatta át.

Francois Hollande francia elnök hajnali beszédében a szervezet nevének említése nélkül arra utalt, hogy a támadást az Iszlám Állam követhette el.

A támadásban egy magyar nő is megsérült, de egyelőre szerencsére úgy tűnik, nem súlyosan. A szállásáról hívta fel az édesanyját azzal, hogy megsebesült, és ott várja az orvosi segítséget.

Update: A hatóságok hajnali nyilatkozatai szerint a sofőrt tűzharc után ölték meg, miután a férfi többször is rálőtt a rendőrökre. A kamionban fegyvereket találtak, egy illetékes önkormányzati vezető szerint “nehézfegyvereket”, de egyelőre nem tudni, pontosan mire gondolhatott.

Forrás: 444.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 773

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.