Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Madridban elfogtak egy spanyol nőt, aki terroristákhoz akart csatlakozni Szíriában

Központ október 20, 2015 Külföld

A spanyol csendőrség kedd hajnalban elfogott egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországba, onnan pedig Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezethez – közölte a spanyol belügyminisztérium.

terrorista_bors

A délnyugat-spanyolországi Huelvában élő fiatal nő nemrég tért át az iszlám hitre. Szándékáról – hogy csatlakozik a terroristákhoz – a különböző internetes fórumokat, a közösségi oldalak bejegyzéseit kutatva értesültek a hatóságok. A nő ezeken keresztül kapcsolatot tartott fent “radikális elemekkel” – áll a tájékoztatásban.

A minisztérium hangsúlyozta: ezeknek a kapcsolatoknak a monitorozása “létfontosságú” a terrorizmus elleni küzdelemben, az eddigi nyomozásoknak köszönhetően csökkent azok száma, akik végül csatlakoznak a terrorista szervezethet. Emellett megismerik, hogy milyen utasításokat küldenek a nyugati követőiknek a különböző terrorista sejtek, így időben észlelni lehet a terveiket.

Spanyolországban gyakran tartóztatnak le olyan embereket, akikről feltételezhető, hogy kapcsolatban állnak a kegyetlenségeikről hírhedt terrorszervezettel. Legutóbb október elején a marokkói rendőrökkel közösen 10 embert fogtak el – négyet Spanyolországban, hatot Marokkóban -, akik nőket toboroztak az IÁ számára. Ebben az évben már több mint 80 embert tartóztattak le a dél-európai országban az IÁ-val való együttműködés miatt.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok munkájának eredményeként eddig 126-an utaztak a konfliktuszónákba, hogy harcoljanak a dzsihadisták oldalán.

Spanyolország június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt megemelte az ország terrorkészültségi fokozatát, amelyen továbbra sem kíván enyhíteni.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.