Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Még több letartóztatás a török puccskísérlet után

Központ július 18, 2016 Külföld

Szaúd-Arábiában őrizetbe vették Törökország kuvaiti katonai attaséját, aki átutazóban volt a sivatagi monarchiában.Mikail Gullut Ankara kérésére fogták le vasárnap este a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammam repülőterén – jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió. Az intézkedés okát egyelőre nem közölték, de vélhetően a Törökországban péntek éjjel lezajlott puccskísérlettel van összefüggésben.
Az SPA szaúdi hírügynökség szerint Szalmán szaúdi uralkodó gratuláltRecep Tayyip Erdogan török elnöknek a rend helyreállításához Törökországban, és a stabilitás és biztonság visszaállítása mellett üdvözölte a török kormány munkájának a folytatását. A törökországi puccskísérlet után eddig mintegy hatezer embert – katonákat, bírákat és ügyészeket – vettek őrizetbe, de Binali Yildirim török kormányfő szerint ez a szám emelkedni fog.

A török elnök az egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével. A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 294-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 190 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.

Szombaton nyolc török katona szállt le helikopterrel Görögországban menedékjogot kérve, mivel féltik az életüket. Törökország a kiadatásukat kérte Athéntól, ahogy annak a Fethulah Gülennek is, akit Ankara az egész katonai puccs megszervezésével vádol.

Az USA-ban önkéntes száműzetésben élő vallási vezető Gülen tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez, és állítja, szerinte Erdogan maga rendezte meg a puccsot, hogy a leszámolás örve alatt eltávolíthassa ellenfeleit.

John Kerry, amerikai külügyminiszter közölte, ha Törökország bizonyítja Gülen szerepét a puccsban, kiadhatják a férfit.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.