Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Megbukhat Merkel

Központ január 20, 2016 Külföld

Csöbörből vödörbe. Merkel már nem hozhat jó döntést.

merkel

Súlyos dilemma elé került a német kancellár. Ha enged a bírálóinak, és változtat a migránspolitikáján, akkor elveszíti a hitelességét. Ha nem, akkor elveszíti a hatalmát.

Michael Spreng Németország egyik legtekintélyesebb politikai tanácsadója. A szakértő a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak kedden úgy elemezte a német belpolitikai helyzetet, hogy komoly esélyét látja annak, hogy 2016 végére már nem így hívják majd a német kancellárt.

Merkel azért is került kutyaszorítóba, mert már az általa vezetett jobboldali CDU/CSU pártszövetségben is felmerült, hogy jobb lenne nélküle, főleg, ha nem változtat migráns-politikáján. Spreng szerint azonban a kancellárnak nincs más választása, mint politikájának folytatása.”

Kitartóan törekednie kell:

  1. az uniós külső határ ellenőrzésének megerősítésére
  2. az uniós menedékkérő-regisztrációs központok felállítására
  3. az uniós menekültelosztási kvóta elfogadtatására.

A vezető politikai tanácsadó szerint ezen Merkel csak akkor változtathat, ha az unióban már semmit nem sikerül elérnie. Ekkor azonban úgy kell pálfordulást végrehajtania, hogy azzal ne veszítse hitelét. A szakértő tippeket is adott a kancellárnak, például azt, hogy működjön együtt Ausztriával a szlovén és a horvát határok védelmében, és bővítsék ki a biztonságos országok listáját.

Azonban Spreng szerint még ez is nagyon kockázatos. Ha viszont Merkel hajthatatlan marad, be fog következni, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen a Bundestagban – mondta az elemző.

Ha Merkel megy… A legesélyesebb jelölt utódjaként Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, azonban ő is legfeljebb csak a 2017-es választásokig. Michael Spreng két hónapot adott a német kancellárnak. Szerinte, ha a CDU/CSU rosszul szerepel a márciusi Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi választásokon, annak véges következményei lehetnek az uniópártoknál.

Forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.