Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Német szakértő: Merkel komoly válságban van

Központ október 5, 2015 Külföld

Angela Merkel német kancellár súlyos veszélybe került az európai menekültválságban követett politikája miatt, de egyelőre nincs senki, aki leválthatná – véli az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó.

merkel
Michael Spreng szerint a konzervatív CDU/CSU csak azért lojális Angela Merkelhez, mert vezetésével a pártszövetség megnyert sorban három Bundestag-választást és tizedik éve hatalmon van.

Csak ez védi

Angela Merkel „a hatalom garanciája, és ha dicsfénye halványulni kezd, a lojalitás is gyengül” – mondta a kommunikációs tanácsadó a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Angela Merkel a menekültválságban tőle szokatlan módon érzelmi alapon alakította ki politikai irányvonalát és kockázatot vállalt. Egyedül az jelent védelmet számára, hogy „nincs személyi alternatívája” – mondta Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a konzervatív CDU/CSU kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt a 2002-es országos parlamenti (Bundestag) választáson, 1989-től 2000-ig pedig a Bild am Sonntag című lap főszerkesztőjeként dolgozott.

A menekültválság elmélyülésével elkezdődött Angela Merkel pályafutásának legnehezebb szakasza. A kancellár „kétségtelenül veszélyben van”, és azzal a dilemmával szembesül, hogy

„nem kezdhet radikális irányváltásba, mert azzal lerombolná a hitelességét” – mondta a tanácsadó.

Merkelről vitázhatnak

Így marad a kemény, fáradságos munka és a remény, hogy a következő, 2017-es választásig sikerül megoldani a menekültválságot, de ha a CDU nagyon rosszul szerepel a 2016 márciusi tartományi választásokon, főleg Baden-Württembergben, akkor elkezdődhet a vita Merkel vezető szerepéről a CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban – fejtette ki Michael Spreng, utalva arra, hogy 2016. március 16-án Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományban is helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak.

Egyelőre nincs a színtéren szereplő, aki leválthatná a CDU-t 2000 óta vezető kancellárt, de akár irányíthatatlan folyamatok is beindulhatnak, ha nem sikerül úrrá lenni a menekültválságon, és a CDU leszerepel jövő tavasszal – tette hozzá a szakértő.

Nem egy magával ragadó szónok

Angela Merkelnek ki kell tartania eddigi irányvonala mellett, mert „a hitelesség a legnagyobb politikai tőkéje”, de be kell ismernie, hogy a válság a vártnál nehezebben kezelhető. Megpróbálhatja lelkesíteni az embereket, hogy megmaradjon a lakosság segítőkészsége, és kérhet türelmi időt. Ez azonban nem lesz könnyű, mert „nem egy nagy szónok, nemigen tudja magával ragadni az embereket” – jegyezte meg Michael Spreng.

A CSU továbbra is össztűz alatt tartja a kancellárt, és egyre erélyesebben sürgetik a menekültáradat feltartóztatását a CDU-ban és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata pártban (SPD) is.

Határzárat követelnek

Vasárnap már az a követelés is felmerült, hogy zárják le a német–osztrák határt, ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők áramlása, és vezessenek be menedékkérő-befogadási tilalmat. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke pedig egy szombati nyilatkozatában ismét kiemelte, hogy hiba volt beengedni a Magyarországról elindult menedékkérőket.

„Elértük a kapacitásaink határait, tovább már nem megy, és előttünk vannak a téli hónapok. Ha nem rántjuk el a kormányrudat és nem vetünk gátat a bevándorlásnak, akkor jön az összeomlás” – mondta Seehofer a BR bajor tartományi közszolgálati televíziónak. Az irányváltást viszont csak a berlini vezetéssel együtt lehet végrehajtani. Ezért

„a kancellárnak világosan meg kell mondania, hogy a befogadókapacitásaink kimerültek” – mondta a CSU elnöke.

Belpolitikai érdekek

A ZDF országos közszolgálati televízió heute.de című hírportáljának vasárnapi elemzése szerint a CDU-ban azt mondják, hogy Seehofert nem csak a menekültválság miatti aggodalom ösztönzi drámai hangvételű bejelentésekre. A bajor politikus arra is törekszik, hogy az utóbbi hónapokban egyebek mellett az autópályadíj ügyében elszenvedett vereségek után ismét erősödjön a pártja, és ehhez kapóra jön a bevándorlás, a menedékjog és a társadalmi integráció témája.

A heute.de elemzése szerint Horst Seehofer kihasználja a lehetőséget, nem törődve azzal, hogy tovább erősödhet az eleve nem jelentéktelen társadalmi nyugtalanság, de a CSU-nál is tudják, hogy a konfliktus Merkellel rontja a konzervatívok választási győzelmi esélyeit. Egy „stafétaváltás” pedig nagyon erősen rontaná az esélyeket, ezért a bajor kormányfő minden bizonnyal nem akarja a végsőkig feszíteni a húrt.

Kockázatvállalás a kulcs

Angela Merkel hasonló helyzetbe került a menekültválsággal, mint elődje, az SPD-s Gerhard Schröder a munkaerő-piaci szabályozás és a szociális rendszer mélyreható reformját előirányzó, Agenda 2010 című programmal. Mindkét ügy azt mutatja: a legfontosabb kérdésekben egy kancellárnak annyira erősen hinnie kell politikájának helyességében, hogy tudja vállalni azt a kockázatot, hogy elidegenedik pártjától és elveszíti a kormányfői tisztséget – mutatott rá a heute.de.

Gerhard Schröder nem ugrott el a kihívás elől – és jórészt éppen az Agenda 2010 népszerűtlensége miatt bukott meg 2005-ben –, és a közszolgálati televízió hírportáljának név nélkül nyilatkozó CDU-s források szerint Angela Merkel is vállalja a kockázatot.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.