Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Németországban legalább 42 ezer menedékkérő él sátrakban

Központ október 13, 2015 Külföld

Németországban legalább 42 ezer menedékkérő él sátrakban a Die Welt keddi összeállítása szerint.

satorwelt

A lap mind a 16 tartománytól kért adatokat a menedékkérők elhelyezéséről. Az október 1-jei állás szerint az ország egész területén jelentős a sátorban élők aránya, számuk pedig akár jóval magasabb is lehet a 42 ezernél, mert ez az adat csak a tartományi fenntartású befogadóállomásokra vonatkozik, holott a városi, községi önkormányzatok is szállások ezreit üzemeltetik.

A tartományok többsége azt közölte a Die Welttel, hogy a sátrakat még a tél beállta előtt téliesítik, és törekednek arra, hogy minél több embert átköltöztessenek épületekbe. A lap szerint az egyre hidegebbre forduló időjárást tekintve kérdéses, hogy sikerül-e időben megvalósítani a terveket, és meglehet, hogy egyes állomásokon nem téliesített sátrakban kell átvészelniük a menedékkérőknek a hideg hónapokat. A német meteorológiai szolgálat (DWD) keddi előrejelzése szerint a következő napokban tovább folytatódik az előző hét végén kezdődött lehűlés, esős, hideg idő várható, helyenként fagypontra csökkenhet a hőmérséklet. A Die Welt kimutatása szerint a legtöbb menedékkérő – 15 ezer ember – Észak-Rajna Vesztfáliában lakik sátrakban vagy könnyűszerkezetes csarnokokban.

Az új férőhelyek kialakításában nemcsak a tartomány vezetése, hanem az önkormányzatok is egyre nehezebben tartanak lépést a menedékkérők szűnni nem akaró áradatával. Ezt jelzi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap keddi beszámolója, amely szerint a tartomány öt járásának közigazgatási vezetője közös levélben fordult Angela Merkel kancellárhoz és Hannelore Kraft tartományi miniszterelnökhöz. A helyi politikusok nyomatékosan sürgetnek intézkedéseket a “menekültáradat gyors és hatékony feltartóztatására”. Hangsúlyozták: nem lehet, hogy a Merkel-féle bizakodás, a “megbirkózunk vele” az egyetlen üzenet Németország részéről. “Ugyanilyen világosan ki kell fejezni, hogy befogadókapacitásaink és lehetőségeink korlátozottak” – áll a levélben a FAZ beszámolója szerint.

A levelet az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-tól négy politikus, a CDU/CSU pártszövetséggel szövetségi szinten együtt kormányzó szociáldemokrata párttól (SPD) pedig egy politikus jegyzi közösen. A járási vezetők kiemelték, hogy az általuk képviselt települések készen állnak “sok menekült” befogadására, de a “gyakorlatilag nyitva álló határokon” keresztül fékezetlenül, irányítatlanul és rendezetlenül beáramló tömeg túlterheli “befogadóképességünket és -hajlandóságunkat”, és azzal fenyeget, hogy veszélybe kerül a tartomány biztonsága és megerősödnek radikális, szélsőséges csoportok.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 408

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.