Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Nepál kitiltaná a kezdő mászókat az Everestről

Központ szeptember 30, 2015 Külföld

Kitiltaná a kezdő hegymászókat a nepáli kormány a világ legmagasabb csúcsáról és számos korlátozást vezetne be. A Mount Everestet évente több százan másszák meg a kiépített útvonalnak és a serpa segítőknek köszönhetően, viszont a több ezres próbálkozó miatt többször forgalmi dugó alakul ki a csúcs alatt, ami számos fagyást és több ízben halálos balesetet jelentett.

himalaja
A Mount Everest csúcsát 1953-ban előszőr megmászó Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay óta nagyot fordult a világ a 8848 méteres hegyen, 2012-ben rekordot jelentő hegymászó, több mint 500 ember mászta meg. A megnövekedett létszám miatt egyre veszélyesebb mászni a hegyen, hiába a lehetőségekhez képest jól kiépített útvonal, több helyen tumultus tud kialakulni a csúcs alatt és órákat is kell várni, míg tovább indulhatnak a mászók. Ez több esetben súlyos fagyásokat jelent, a kevés hely miatt nagy a balestveszély. A hegyen az oxigénhiány miatt ráadásul alvás közben sem pihen a szervezet, úgymond lassasan haldokolnak a mászók, míg elérik a csúcsot.

A létszámnövekedés nagyban a gazdagabb, de kezdő hegymászóknak köszönhető, akik felbérelt serpa segítőikkel, oxigénpalackokkal jutnak fel a csúcsra. A kisebb tapasztalat már önmagában veszélyeket hordoz, da létszám és a környezeti hatása a legnagyobb gond. A nepáli kormány többek között ezért is szeretné korlátozni a kevésbbé tapasztalt hegymászók csúcstámadását, ugyanakkor szeretnék visszaállítani a hegy „megbecsülését”, hiszen az egyben egy szakrális helyszín is. A Nepáli Turisztikai Minisztérium szerint a tehetősebb hegymászók miatt már nem akkora a megbecsülése a hegycsúcsnak, ezért kritériumokat szabnának meg, hogy a jövőben csak azokat engedjék a csúcshoz, akik kiérdemelték.

A nepáli kormány már tavaly kötelezte a mászókat, hogy az expedíciók végeztével a saját felszerlésük mellett fejenként 9 kilogramm szemetet is le kell vinniük magukkal, de sokak szerint nem lehetett igazán betartattni. A legújabb tevezett korlátozás szerint azok a mászók, akik nem másztak meg korábban 6500 méternél magasabb hegycsúcsot nem próbálkozhatnának a mászással, ezzel kiszűrhetőek lennének azok, akik nem csak önmgaukra, de másra is veszélyt jelenthetnek. Emellett alsó és felső korhatárt is megszabnának, illetve a látás és mozgássérült emberek is tiltólistára kerülnének.

„Megértjük, hogy rengeteg ember szeretné megmászni az Everestet, de többen fizikailag nem alkalmasakrá. Nem kockéztathatjuk a a hegymászók életét” – fogalmazott Krishna Sapkota, a Nepáli Turisztikai Minisztérium munkatársa a CNN-nek. 1922 óta legalább 219 emberről tudják, hogy a csúcsnál vesztette életét, de jóval többről is számításba jöhet. A korlátozásokkal a nepáli kormány azt is vállalja, hogy visszaesnek a nyugati turisták által generált bevételek. 2014-ben 504 millió dollár bevételt jelentettek a hegymászók, akik 487 500 embernek adtak munkát.

Korábban Mécs László hegymászó is azt mondta nekünk, nem engedne fizető, kevésbé tapasztalt hegymászókat, mert az túlságosan veszélyes, és nagy torlódást okoz a hegyen.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 596

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.