Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Ötvenmilliárd dollárra pereli az amerikai pénzügyminisztériumot a sakkozó

Központ május 25, 2016 Külföld

Ötvenmilliárd dollárra perelte az amerikai pénzügyminisztériumot Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, amiért neve felkerült az amerikai szankciós listára – jelentette az orosz média.

Russian Prime Minister Vladimir Putin, left, meeting with Kalmyk President Kirsan Ilyumzhinov on January 20, 2010.

Putyin és Kirszan Iljumzsinov

Iljumzsinov, aki novemberben azon vád alapján került a listára, hogy anyagi támogatást nyújtott a szíriai kormánynak, és fellépett annak érdekében, kedden a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: “Az információk hozzáférhetőségére vonatkozó törvény alapján a pénzügyminisztériumnak 90 napon belül be kellett volna mutatnia az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy Bassár el-Aszad elnököt finanszíroztam volna. Emiatt elküldtem a vonatkozó anyagokat Washingtonba, hogy azokat bírásági eljárás keretében vizsgálják meg”.

Mint elmondta, mielőtt szankciós listára tették volna, három hónapot kapott az amerikai pénzügyi tárcától, hogy 200 kérdésre válaszoljon. Kifejezte készségét, hogy Washingtonba utazzon, és ott poligráfos hazugságvizsgálatnak vesse alá magát, de sem idézést nem kapott az Egyesült Államok fővárosába, sem pedig kiegészítő kérdéseket.

ILjumzsinov több orosz portálon idézett nyilatkozatában elmondta, hogy 50 milliárd dolláros kártérítést kérve beperelte az amerikai pénzügyminisztériumot.

A szankciók miatt Iljumzsinov hatáskörét a FIDE első alelnökére, Georgiosz Makropuloszra ruházta át. Korábbi nyilatkozataiban azt állította, hogy sakk-készleteket ajándékozott a szíriai vezetőknek. Az ellene folytatott vizsgálatban való együttműködését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának is felajánlotta.

A FIDE elnöke a szankciók értelmében nem írhat alá szerződéseket és megállapodásokat az Egyesült Államokban, nem vezethet ott bankszámlát, és nem lehet 51 százaléknál magasabb részesedése amerikai cégekben.

A multimilliomos vállalkozó Kirszan Iljumzsinov, aki 1993 és 2010 között a Kalmük Köztársaság elnöke, majd vezetője volt, 1995 óta a FIDE elnöke. Tisztségében hatszor választották újra.

Iljumzsinov az is közölte a TASZSZ hírügynökséggel: a FIDE több lehetséges helyszín között mérlegeli, hogy a Magnus Carlson és  Szergej Karjakin közötti sakkvilágbajnoki döntőt a New York-i polgármesteri hivatalban avagy az ottani Trump Towerben rendezzék-e meg. A két nagymester november 9. és 30. között fog megmérkőzni egymással.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.