Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Pénzért már nem nagyon kell senkinek a nejlonzacskó Angliában

Központ augusztus 1, 2016 Külföld

Drasztikusan visszaesett a nejlonzacskók forgalma Angliában a kötelező, darabonként 5 penny-s díj bevezetése óta – írja a BBC. A szabály tavaly október óta él, és a Wrap nevű, hulladékcsökkentésben utazó szervezet friss becslése szerint az bevezetése után 6 hónapban az ország 7 legnagyobb szupermarketláncában összesen 640 millió darab zacskó fogyott.

Ha ezt teljes évre számítva felszorozzuk kettővel, kevesebb mint 1,3 milliárdot kapunk, ami hatalmas javulás a 2014-es 7,64 milliárdhoz képest. A kormány szerint ha a trend folytatódik, hamarosan sikerülhet évi 1 milliárd alá szorítani az új eladott szatyrok számát. Wales-ben, Észak-Írországban és Skóciában, ahol már pár évvel korábban bevezettek hasonló szabályt, 76, 71, illetve 80 százalékos csökkenést értek el. Az angol változatban azokban a boltokban kell legalább 5 pennyt elkérni egy zacskóért, amelyek legalább 250 főt foglalkoztatnak teljes állásban.

A műanyagzacskók és egyéb nem lebomló csomagolások használatának visszaszorítása sürgető környezetvédelmi ügy, a Science-ben publikált 2015-ös becslés szerint évente 8 millió tonna műanyaghulladék végzi a világ vizeiben. Dr. Sue Kinsey, az Egyesült Királyság-beli Marine Conservation Society munkatársa azt mondta, egyetlen hétvége alatt átlagosan ötezer zacskót gyűjtenek össze a tengerpartról egy-egy szemétszedési akció során. A műanyaggal az állatok megsebezhetik magukat, belegabalyodhatnak, vagy ha kisebb darabokban találkoznak vele, elfogyaszthatják.

Dr. Kinsey szerint az ország még bőven tehetne többet a műanyaghulladék ellen, első lépésként például kiterjeszthetnék a szabályt a kisebb boltokra is, ahogyan például Skóciában és Wales-ben tették. A kormány jelenlegi álláspontja szerint azonban a kisvállalkozásoknak túl nagy adminisztratív terhet jelentene egy ilyen lépés. A világon ugyanakkor nem lenne példa nélküli a szatyrok elleni radikálisabb fellépés, Franciaországban például nemrég teljesen betiltották a használatukat.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 480

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.