Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Szomjaztatással akarnak célt érni Indiában

Központ február 23, 2016 Külföld

Több mint 10 millióan maradtak ivóvíz nélkül India fővárosában, Delhiben. Napok óta zavargások vannak a kasztrendszerrel kapcsolatos változások miatt a szomszédos szövetségi államban, Harijánában. A demonstrálók a nagyváros legfőbb vízellátást biztosító ivóvízvezetéket is megrongálták.

Napok óta tüntetnek az indiai Harijána állam több településén a többségében mezőgazdasággal foglalkozó dzsat kaszt tagjai. A tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, autókat, buszokot vasúti kocsikat gyújtottak fel, akadályozták a közúti és vasúti közlekedést is. A zavargásokban legalább 16-an meghaltak és több százan mesebesültek.

Több ezer katonát kellett kivezényelni

A dzsatok tagjai a főváros legfőbb vízellátását biztosító csatorna bejáratait is elfoglalták és megrongálták a vezetéket. Több mint 10 millióan maradtak ivóvíz nélkül Delhiben. A szövetségi kormány több ezer katonát vezényelt a helyszínre. A vízhiány miatt az iskolákat is bezárták a fővárosban.

Még napokig vízhiány lesz

A Delhi vízellátásáért felelős helyi miniszter, Kapil Mishra azt nyilatkozta, a vízügyi hatóságtól kiküldtek egy csoportot, hogy mérje fel a károkat, de pénzre és időre van szükség a helyreállításhoz. A vizet most másik úton vezetik a városba, de a vízhiány még néhány napokig el fog tartani – mondta az illetékes tartományi miniszter.

Nem akarnak a felsőbb kasztok tagjai közé tartozni

A tiltakozások oka az Indiában működő kasztalapú kvótarendszer, amelynek alapján a hátrányos, vagyis alacsonyabb kasztokba tartozóknak rögzített számú helyet tartanak fenn az oktatási intézményekben, az állami munkahelyeken és a törvényhozásban is, hogy ezzel ellensúlyozzák a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A dzsatokat tavaly az indiai legfelsőbb bíróság a magasabb kasztok közé sorolta, így számukra most kevesebb fix hely jut a közigazgatásban, az állami iskolákban.

„A dzsátok fiatal generációja miatt követeljük, hogy a kormány számunkra is ugyanannyi férőhelyet biztosítson, mint az alacsonyabb kasztok tagjainak. Addig tüntetünk, amígy nem teljesítik ezt”- mondta az egyik demonstráló.

Még nincs lezárva az ügy

Harijána szövetségi állam főminisztere ígéretet tett arra, hogy a helyi törvényhozás legközelebbi ülésén előterjesztenek egy törvényjavaslatot a dzsatok kvótáiról, azt azonban nem mondta, hogy az mikor lesz.

A szövetségi kormány pedig felállít majd egy vizsgálóbizottságot a dzsatok problémájának megoldására.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.