Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Tíz ország, ahol milliószámra, kegyetlen módszerekkel ölik a madarakat

Központ augusztus 24, 2015 Külföld

A Földközi-tenger medencéjében évi 25 milliót ölnek meg, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty – közölte a Birdlife International.

erdeipinty
A nemzetközi természetvédő szervezet becslései szerint Egyiptomban évente 5,7 millió, Olaszországban 5,6 millió, Szíriában 3,9 millió, Libanonban 2,6 millió, Cipruson 2,3 millió, Görögországban 700 ezer, Franciaországban, Horvátországban és Líbiában pedig 500-500 ezer madarat ejtenek el illegálisan.

A legtöbb madarat lemészárló 10 földközi-tengeri ország közé tartozik még Albánia is. Málta nem került fel a tizes listára, ugyanakkor egy négyzetkilométerre számítva a kicsiny szigetországban pusztítják el a legtöbb madarat. A madarak legfeketébb régiója a ciprusi Famaguszta környéke.

A vadászok első számú zsákmánya az erdei pinty, amelyből becslések szerint évente 2,9 millió példányt ejtenek el a régió országaiban. A második leggyakoribb áldozat – 1,8 millió példánnyal – a barátposzáta, a harmadik helyen álló fürjből 1,6 milliót, az énekes rigóból pedig 1,2 milliót ölnek meg. A madarakat különböző okból vadásszák, például élelmezési célból vagy élő célpontként a sportlövészetben. A Birdlife-jelentés rámutat arra, hogy a madarakra sokféleképpen vadásznak, ezek közül a legkegyetlenebb az enyves pálca, amelyhez ragadva a madarak hosszú ideig szenvednek, mielőtt elpusztulnak.

Az elmúlt harminc évben 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről – számolt be erről korábban a hirado.hu. A folyamat Magyarországot is elérte. Hazánkban a leglátványosabb a fogolyállomány csökkenése, melynek egyes becslések szerint több mint kilencven százaléka kihalt.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 641

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.