Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Tízezrek tüntetnek Chisinauban a moldovai elnök lemondását követelve

Központ szeptember 7, 2015 Külföld

Tüntetők tízezrei vonultak utcára vasárnap a moldovai fővárosban Nicolae Timofti elnök lemondását és előrehozott választások kiírását követelve.

timofti
A tiltakozók az államfő eltávolítását szeretnék elérni, akinek amúgy csak 2016-ban járna le a mandátuma, illetve közvetlen elnökválasztás kiírását követelik. A jelenlegi moldovai törvények értelmében a parlament választja meg az elnököt. A tüntetők azzal vádolják – a sajtó szerint bizonyos oligarchiákkal jó viszonyt ápoló – Timoftit, hogy nem lép fel kellő hatékonysággal a korrupció ellen.

A demonstrálók alapos és valódi vizsgálatot akarnak az utóbbi évek legnagyobb korrupciós botrányában. Tavaly az ország bankszektorának mintegy harmadát tulajdonló három pénzintézetből szőrén-szálán eltűnt egymilliárd dollár. Egy parlamenti bizottsági zárt ülésen – amelyről információk szivárogtak ki a sajtónak – arról volt szó, hogy a pénz egy részét állítólag négy orosz bankba utalták át. A tüntetők azt kiáltozták, hogy: „Vissza az egymilliárdot!”, és a jegybank elnökének, valamint a legfőbb ügyésznek a lemondását követelték.
Többen már sátrakat állítottak fel a tüntetés helyszínéül szolgáló téren. „Itt maradunk, amíg el nem érjük a célunkat, amíg nem teljesítik a követeléseinket” – mondta a civil szervezetek által kezdeményezett megmozdulás egyik szervezője a francia hírügynökség helyszíni tudósítójának.

A szervezők szerint a Chisinau központjában tartott demonstráción 50-100 ezer ember vett részt. A helyi rendőrség ezzel szemben „mindössze” 35-40 ezer közé tette a tiltakozók számát. A helyi sajtó szerint a vasárnapi volt minden idők legnagyobb utcai tüntetése az Európa egyik legszegényebb országának számító volt szovjet tagköztársaságban.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 360

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.