Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Több száz magyar embercsempészt fogtak el Németországban

Központ szeptember 1, 2015 Külföld

Július végéig 227 magyar embercsempészt fogott el Németországban a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei), a legnagyobb számban magyarok vannak az idén eddig Németországban elfogott embercsempészek között – írta a Bild című német lap. Eközben – fedélzetén 2500 menekülttel – megérkezett Pireuszba, Athén kikötőjébe a görög Elefteriosz Venizelosz komphajó.

A Bild hétfői számában megjelent beszámoló szerint a szövetségi rendőrség a január–júliusi időszakban összesen 1785 embercsempészt fogott el. Közöttük a magyarok alkotják a legnagyobb csoportot. A második helyen a románok állnak, 147-en, míg a harmadik helyen a szerb embercsempészek vannak 110 emberrel. A negyedik helyen a szíriaiak következnek 108-cal, az ötödik helyen pedig a bolgárok állnak 101 fővel.

„Drámai növekedés”

A Handelsblatt című üzleti lap az első félévi (január–júniusi) adatokról számolt be. Ezek alapján a szövetségi rendőrség 1420 embercsempész ellen indított eljárást, többnyire magyarok, románok, szerbek és szírek ellen. Ez azt jelenti, hogy az embercsempészek száma majdnem megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest.
Az embercsempészek felét Bajorországban fogják el, mert ott végződik a menekültek két, úgynevezett balkáni útvonala. Az egyik Passaunál éri el Németországot, a másik pedig a bajor–osztrák határ osztrák oldalán fekvő Salzburgnál.

A bajor belügyminisztérium adatai szerint a tartományban jelenleg 679 embercsempész van előzetes letartóztatásban. Ez „drámai növekedést” jelez, tekintve, hogy márciusban mindössze 151-en voltak – mondta egy belügyminisztériumi szóvivő.

Tíz évet is kaphatnak

A Handelsblatt szerint kérdéses, hogy a német szövetségi rendőrség hatékonyan fel tud lépni az embercsempész-hálózatok ellen, hiszen Németország a „végállomás”, vagyis a német hatóságok csak a folyamat végén léphetnek akcióba. A szövetségi rendőrségénél azt mondják, hogy a hálózatokat a háttérből irányító emberekhez nemigen férnek hozzá, és így csak a „kis halakat”, az embercsempész járművek sofőrjeit, a bűncselekmények kivitelezőit fogják el – írta az üzleti lap.

Az embercsempészeket 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, súlyosabb esetekben – amikor nemcsak egyéni és „alkalmi” embercsempészetről van szó, hanem csoportosan, szervezett módon történik a törvénysértés – akár 10 év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

A szövetségi rendőrség július közepén mutatta be a 2014-ben végzett tevékenységéről szóló jelentését. Adatai szerint az elfogott embercsempészek száma 2149 volt, ami 40 százalékos növekedés a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 emberrel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következtek, 169-en – áll a jelentésben.

Több mint kétezer menekült érkezett Pireuszba

Fedélzetén 2500 menekülttel hétfőn megérkezett Pireuszba, Athén kikötőjébe a görög Elefteriosz Venizelosz komphajó.

A vízi jármű vasárnap este 988 menekültet vett fel Számosz, illetve további 1512-t Leszbosz szigetén. Egy másik komphajó már vasárnap este 1745 bevándorlót vitt Leszbosz szigetéről Pireuszba – közölte a parti őrség egy tisztje a dpa német hírügynökséggel hétfő reggel. A menekültek többsége Szíriából származik.

A bevándorlók Pireuszból a görög–macedón határ felé tartanak, hogy Macedóniában vonatra szállva Szerbiába utazzanak tovább.

Az Égei-tenger keleti medencéjének görög szigetein kaotikus állapotok uralkodnak. Menekültek százai a szabadban alszanak és nem kapnak megfelelő ellátást, mert a hatóságoknak nincs pénzük. Elsősorban Lérosz, Kósz, Leszbosz, Kalimnosz, Számosz és Agatoniszi szigeteket érinti a menekültválság.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 495

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.