Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Törökországban tilos csúnyákat mondani az ayran joghurtra

Központ november 9, 2015 Külföld

Megbírságolt 220 ezer török lírára (300 ezer lejre) egy állami vállalatot a török vámügyi és kereskedelmi tárca, mivel a cég egy jegestea hirdetésével “megsértette” az ayrant, a törökök nemzeti italává nyilvánított joghurtot.

ayran

A minisztérium emellett meg is tiltotta a Caykur állami vállalat Didi üdítőitalának reklámozását. Az ominózus Didi-relámfilmben a török énekes, Ceza azt rappeli, hogy “megpróbáltam az ayrant, de elálmosított” – közölte vasárnap a Hürriyet című lap.

A minisztérium szerint a hirdetésben ok nélkül “sértették meg az ayrant”, ráadásul félretájékoztatják a vásárlókat, ami miatt csökkenhet a joghurtital fogyasztása. A tárca úgy vélte, a hirdetés hátrányos helyzetbe hozza a versenyben az ayrant forgalmazó cégeket.

Az ayran egy joghurtalapú üdítőital, amelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök még kormányfői megbízatása idején, 2013-ban deklarált a törökök nemzeti italának. A politikus azt szeretné, ha honfitársai több ayrant, és kevesebb rakit (ánizsaromájú pálinkát) fogyasztanának.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.