Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Tusk: Németországnak cselekednie kell a külső határok védelméért

Központ november 10, 2015 Külföld

Németországnak bátran és történelmi komplexusok nélkül cselekednie kell az Európai Unió külső határainak védelméért, a többi uniós tagországnak pedig szolidaritást kell vállalnia Németországgal – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn a berlini fal ledöntésének 26. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében.

tusk
Az uniós kormány-, illetve államfőket összefogó testület lengyel elnöke az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén elmondott beszédében kiemelte: az EU jövőjét nagymértékben meghatározza, hogy Németország miként viszonyul az európai migrációs válsághoz.

Németországnak vezető szerepet kell vállalnia, hogy minden eddiginél szorosabbá váljék a transzatlanti közösség szövetsége, és hogy meg lehessen védeni az EU külső határait, de nem a menekültek, hanem az „exodust” okozó és kihasználni próbáló erők ellen, illetve a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer megóvása érdekében. Németország vezetésére azért is szükség van, mert a migrációs válság révén fölerősödő radikális populizmus veszélybe sodorja az EU „lényegét, a liberális demokráciát” – mondta Tusk.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.