Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

“Úgyis Putyin pártja nyer” – az oroszok felét nem érdeklik a közelgő választások

Központ szeptember 7, 2016 Külföld

Az oroszok csaknem felét nem érdeklik a szövetségi parlament alsóházába és a regionális hatalmi szervekbe szeptember 18-án megtartandó választások – derült ki a független Jurij Levada Elemzőközpont kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek csak 48 százaléka mondta azt, hogy szavazni akar a választásokon, 20 százalék még nem döntött a kérdésben, 28 százalék pedig úgy gondolta, hogy nem voksol majd. 49 százalék kijelentette, hogy nem érdeklik a választások és csak 46 százalék mutatott érdeklődést irántuk.

Az adatok egy nappal azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynökségnek minősítette a Levada Központot. Ez egyebek között azt jelenti, hogy az intézménynek sajtómegjelenései alkalmából közölnie kell: ebbe a kategóriába tartozik, valamint hogy nem vehet részt választási vagy népszavazási kampányban.

A Levada legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 43 százaléka egyáltalán nem követi figyelemmel a választási kampányt, s mindössze 9 százalék tájékozódik komolyan ebben az ügyben. 23 százalék azt állította, hogy nem érdekli a politika, ezért a médiában nem követi a választásról szóló híradásokat. 12 százalék pedig azért cselekszik hasonlóképpen, mert nem bízik meg a tömegtájékoztatási eszközökben.

A voksolásban való részvételt elvető vagy a részvétellel kapcsolatban bizonytalan válaszadók szerint semmi sem függ attól, hogy elmennek-e szavazni. A negatív hozzáállás okai közé tartozik még a politikusokkal szembeni bizonytalanság, valamint az a meggyőződés, hogy úgyis a kormányzó Egységes Oroszország párt győz majd.

62 százalék válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy a választások nyomán megváltozhat-e a saját vagy környezetének élete.

Az orosz igazságügyi tárca kedden azzal indokolta a Levada Központ felvételét a “külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek” listájára, hogy egy váratlan ellenőrzés nyomán kiderült: az intézményt külföldi, főleg amerikai forrásokból finanszírozzák, s egyebek között ezek érdekében politikai tevékenységet fejt ki Oroszországban. Ezt a minisztérium szerint azáltal tette, hogy az állami szervek döntéseiről készített és terjesztett információkat, egyebek között fejlett informatikai eszközök segítségével, valamint részt vállalt a társadalmi és politikai nézetek alakításában.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 491

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.