Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Várhatóan megszavazzák Görögországnak az új mentőscsomagot

Központ augusztus 19, 2015 Külföld

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) várhatóan nagy többséggel megszavazza az új görög mentőprogramot – derül ki a konzervatív CDU/CSU frakciójában kedden tartott próbaszavazás kiszivárgott eredményéből és a többi képviselőcsoport állásfoglalásából.

gorog

A CDU/CSU pártszövetségnek 311 képviselője van a 631 fős Bundestagban. Közülük 56-an szavaztak nemmel a kedd este tartott próbaszavazáson és négyen tartózkodtak. Amikor júliusban a Bundestagban arról szavaztak, hogy a kormány elkezdheti-e a tárgyalásokat a harmadik mentőprogramról, a konzervatívok közül még 60-an voksoltak nemmel és öten tartózkodtak.

Az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) jelezték, hogy a szerdai rendkívüli ülésen megszavazzák a kormány előterjesztését, miszerint Németország részt vesz a 86 milliárd eurós hitelprogramban, amelyben a német részesedés 23,2 milliárd eurót tesz ki.

Az ellenzéki Zöldek is közölték, hogy támogatják a programot, míg a nagyobbik ellenzéki párt, a Baloldal jelezte, hogy képviselőik nemmel szavaznak, mert a hitelprogram szerintük túlságosan kemény megszorításokat ír elő a görög kormánynak. Mindennek alapján a Bundestag várhatóan nagyjából 75 százalékos támogatottsággal fogadja el az előterjesztést.

Angela Merkel kancellár vasárnap egy interjúban azt mondta, hogy az athéni vezetés az utóbbi hetekben sokkal komolyabban vette a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, mint a megelőző időszakban, és ha következetesen végrehajtja a harmadik mentőprogram előírásait, akkor Görögország kilábalhat a válságból.

Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is, aki a szerdai szavazást megelőző vitában a kormány részéről felszólal majd a Bundestagban. A miniszter egy hétfő esti televíziós interjúban kiemelte, hogy hosszan tartó alapos megfontolás után arra a belátásra jutott, hogy érdemes elindítani egy újabb programot Görögország támogatására.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 357

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.