Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Consummatum est

Szentgyörgyi László szeptember 15, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Elvégeztetett – mondhatnánk az erdélyi magyar politikai élet demokratizálására, az egypártrendszer meghaladására irányuló, igaz, tétova kísérletek végleges vakvágányra terelése után.

Annak idején Markó Béla mondta volt ingerülten, hogy az még rendben lenne, ha valaki az RMDSZ-t bírálja, de akkor tessék helyette alternatívát kidolgozni, felmutatni. Akkoriban sokan ügyködtek ama alternatíva megteremtésén, amiként azon is, hogy ezen törekvés ne valósulhasson meg. Aztán lett, ami lett. Hogy miért és hogyan alakult mindjárt két magyar párt is, nyilván a választás szabadságának biztosítása céljából, arra a mai napig sem találtuk meg a megnyugtató választ.

Ami az azóta eltelt rövid évtizedben történt az erdélyi magyar politikában, azt majd politológusok, történészek talán kiderítik, s remélhetőleg a miértekre is megtalálják majd a helyes választ. Ma, az Úr 2016-dik évének vége felé, a parlamenti választások előtt néhány hónappal már világos: az RMDSZ-nek sikerült megtartania egyeduralmát az erdélyi magyar politikában. Legalábbis innen, Marosvásárhelyről – Székelyföld egykori fővárosából stb. – most igencsak így látszik.

Az MPP nem váltotta be az indulásakor még kétségtelenül meglévő reményeket, s miután a Néppárt megalakulása után az „alternatíva” szavazótábora szinte fele-fele arányban megoszlott a két új párt között, a polgáriak feladták önállóságukat, s a „kullancs” szerepében próbálkoztak, ha nem a párt, de legalább egyes vezetőinek helyet „kiüzletelni” a nagypolitikában. Hogy közben teljesen kiürült, s ma már nem több mint az RMDSZ valamely jelentéktelen platformja, az szinte senkit sem érdekel.

Az EMNP már megalakulásakor kénytelen volt szembenézni a hátránnyal, hogy mentora, Tőkés László a jelképes védnöki státuson túl nem hajlandó egyéb közösséget vállalni vele. Aztán amikor Orbán Viktor és a Fidesz – merő reálpolitikai meggondolásból, s tapasztalván az erdélyi magyarok irracionális kitartását az RMDSZ mellett – kénytelen-kelletlen normalizálta kapcsolatait a „szövetséggel”, szinte légüres térbe kerültek a néppártiak. Azóta is ott kóvályognak. A megfelelő kommunikátorok és az üzeneteiket célba juttató média hiányában képtelenek egyről a kettőre jutni. Minden jel arra mutat: egy újabb kudarcot már nem lesznek képesek túlélni. Akkor pedig vége az alternatívához fűződő álmoknak.

Mindezek ellenére kapitális hiba lenne, ha az RMDSZ, miután kiiktatta ellenfeleit, gyakorlatilag felperzselte, sóval szórta be az erdélyi magyar politikai terepet, most azt hinné, biztonságban van. Könnyen előfordulhat, hogy önmaga okozza majd bukását.

Share Button
Ennyien olvasták: 1190

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.