Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Elcsúszott egy banánhéjon

Szentgyörgyi László október 1, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Mennél népesebb egy város, annál több szemét gyűlik benne, s ezen nem sokat változtat a környezettudatos nevelés, legfennebb árnyalja a képet. Szakértők állítják, szemetelési szokásaiból, azaz a kukák tartalmából, abból, hogy miből mennyi kerül belé, következtethetni lehet a lakosság civilizációs fokára. Meg abból is – tenném hozzá –, hogy mit kezdünk a szemetünkkel: felhalmozzuk-e magunk körül, vagy idejében elszállítjuk, megsemmisítjük? Urbánus helyeken ezeket a feladatokat szakosodott szolgáltatók látják el, az önkormányzat felügyelete mellett.

Mindez annak az esetnek a kapcsán jut eszembe, ami a legutóbbi marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestületi ülésen játszódott le, amikor is egyetlen szavazaton múlott a várost fojtogató szemétügy megoldása. Köztudott: havonta 7 ezer tonna hulladék gyűl a városban. A regionális szeméttelep átadásának késése miatt – hogy emiatt mekkora felelősség terheli a megyei önkormányzatot, nem tudni, de feltehetőleg nagy –, Vásárhely szemetét eddig Segesvárra szállították, de az betelt. Ezért azt ezentúl Székelyudvarhelyre kellene utaztatni, s nemcsak a frissen összegyűjtött mennyiséget, hanem a város határában ideiglenesen – a környezetvédelmi hatóság szerint törvénytelenül – tároltból napi 400 tonnát is. A Maroskeresztúr határába felhalmozott szemét teljes eltakarítására október 4-ig adott haladékot az illetékes hatóság. Ez nyilván többletkiadást jelent a városnak.

Ennek az áldatlan helyzetnek a felszámolását célzó határozattervezet került a legutóbbi ülés napirendjére. A kormánypárti (pészédés) tanácsosok ezt nem szavazták meg, ennek ellenére, mivel az RMDSZ képviselői az előzetes egyeztetésen úgy döntöttek, hogy támogatják a tervezetet, úgy tűnt, meglesz a határozat elfogadásához szükséges szavazatszám. Aztán a voksoláskor kiderült, hogy mégsem. Merthogy egyetlen RMDSZ-es képviselő voksa hiányzott, a Soós Zoltáné. Igen, azé a Soós Zoltáné, aki az RMDSZ jelöltjeként indul a polgármester-előválasztáson.

Azóta is hiába várjuk a magyarázatot Soóstól, miért nem szavazta meg a határozattervezetet. Amíg ezt nem teszi meg, csak találgathatunk. Két eset lehetséges: vagy teljesen mindegy neki, ha elárasztja a várost a szemét, vagy komoly oka volt a voks megtagadására, amiről viszont sajnálatos módon nem hajlandó beszámolni. Az biztos: egyik változat sem nyomós érv amellett, hogy esetleg polgármesterjelölt legyen…

Share Button
Ennyien olvasták: 1657

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.